
Łazanki z mięsem mielonym
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makaron łazanki: 300 g
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- kapusta kiszona: 500 g
- cebula: 130 g
- olej: 10 ml
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- majeranek: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Kapusta kiszona: wrzucamy ją do średniej wielkości garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Potem wyrzucamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru wody. Możemy też odcisnąć ją ręcznie.
krok 2
Mięso: mielone (możemy je zmielić również w domu) wrzucamy na patelnię razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy 4 g soli, trochę pieprzu i garść majeranku. Smażymy około 20 minut, w razie potrzeby podlewając pod koniec wodą.
krok 3
Łazanki: gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
krok 4
W rondlu: mieszamy ze sobą podsmażone mięso, kapustę oraz odcedzone kluski. Łazanki z mięsem mielonym podajemy na ciepło. Jeśli chcemy wypróbować inny wariant tej potrawy, możemy wykonać łazanki z młodą kapustą i mięsem.

