Łazanki z młodej kapusty
- młoda kapusta: 1 szt.
- boczek: 200 g
- cebula: 1 szt.
- łazanki: 100 g
- olej: 15 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- bulion warzywny: 300 ml
- koperek: 1 pęczek
Sposób przygotowania
krok 1
Łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.

wero.ugc krok 2
Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. W sporym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy boczek, chwilę przesmażamy i dokładamy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu mniej więcej przez 5 minut, dość często mieszamy. Cebula ma się zeszklić, a z boczku ma wytopić się tłuszcz.

wero.ugc krok 3
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Główkę myjemy, wycinamy głąb. Kroimy ją w 3-centymetrowe paski, a potem w plasterki, które w efekcie powinny mieć kształt małych kwadracików.

wero.ugc krok 4
Kapustę przekładamy do garnka z boczkiem i cebulą, zalewamy bulionem warzywnym. Dorzucamy też liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykryciem, przez 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Mieszamy od czasu do czasu, mniej więcej co 5 minut. Do ugotowanej kapusty przekładamy łazanki, mieszamy i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu.

wero.ugc krok 5
W międzyczasie myjemy koperek pod zimną bieżącą wodą, osuszamy go i siekamy drobno. Dodajemy go do łazanek z młodej kapusty, mieszamy.

wero.ugc


