Reklama

Łazanki z młodej kapusty to proste i pyszne danie sezonowe. Młode warzywa smakują niesamowicie, nie potrzeba do nich wielu składników, bo to one powinny wysunąć się na pierwsze miejsce. A tu zajmuje je delikatna, niewielka główka, tak dobra, że trudno powstrzymać się przed chrupaniem jej na surowo. Łazanki z młodej kapusty to jedno z dań dzieciństwa, do którego warto wracać częściej. Idealne na lekki obiad w ciepłe dni.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.

    wero.ugc

  • krok 2

    Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. W sporym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy boczek, chwilę przesmażamy i dokładamy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu mniej więcej przez 5 minut, dość często mieszamy. Cebula ma się zeszklić, a z boczku ma wytopić się tłuszcz.

    wero.ugc

  • krok 3

    Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Główkę myjemy, wycinamy głąb. Kroimy ją w 3-centymetrowe paski, a potem w plasterki, które w efekcie powinny mieć kształt małych kwadracików.

    wero.ugc

  • krok 4

    Kapustę przekładamy do garnka z boczkiem i cebulą, zalewamy bulionem warzywnym. Dorzucamy też liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykryciem, przez 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Mieszamy od czasu do czasu, mniej więcej co 5 minut. Do ugotowanej kapusty przekładamy łazanki, mieszamy i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu.

    wero.ugc

  • krok 5

    W międzyczasie myjemy koperek pod zimną bieżącą wodą, osuszamy go i siekamy drobno. Dodajemy go do łazanek z młodej kapusty, mieszamy.

    wero.ugc

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama