Porady:
Do przyrządzenia leczo z cukinią możesz użyć także innego rodzaju tłuszczu. Powyższy przepis na leczo z cukinią podaje olej roślinny - najlepszy będzie ten neutralny smakowo, czyli np. słonecznikowy czy rzepakowy. Olej można także zastąpić smalcem, tak, jak mówi tradycyjny przepis na leczo.
Leczo z cukinii to danie, które wspaniale nadaje się do wekowania. W sezonie, kiedy na rynku dostępne są najlepsze i, co najważniejsze, świeże kabaczki, warto przygotować więcej leczo z cukinią i zrobić zapas na zimę, aby mieć pod ręką szybki i pyszny obiad. Wekowanie, inaczej pasteryzacja, to prosty sposób na bezpieczne przechowywanie najróżniejszych przetworów w zapasie. Jak się do tego zabrać? Na pewno trzeba zadbać o dobrze wyparzone, czyste słoiki. Najłatwiejsze sposoby na wekowanie to:
- Pasteryzacja w garnku. Aby słoiki nie pękły w trakcie gotowania, duży garnek wykładamy płócienną ściereczką. Słoiki ustawiamy tak, by się ze sobą nie stykały i zalewamy je wodą tak, by nie sięgała do pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu słoiki należy ponownie dokręcić i ustawić do góry dnem na co najmniej dobę
- Pasteryzacja w piekarniku. Przebiega bardzo podobnie do pasteryzacji w garnku. Piekarnik rozgrzewamy do 130°C. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce wyłożonej gazą i zostawiamy w piekarniku na godzinę. Po tym czasie słoiki ustawiamy na ręczniku kuchennym bądź ściereczkach i również odstawiamy na minimum dobę.
Notka redakcyjna:
Leczo z kiełbasą i cukinią, leczo z kiełbasą i warzywami - z czym podawać leczo?
Leczo to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. W podstawowym przepisie na leczo główną rolę grają świeże pomidory i papryka. Warzywa te dusi się na smalcu razem z wędzonym boczkiem oraz cebulą, a całość doprawia się - jak na Węgry przystało - mieloną papryką. Takie leczo z boczkiem na bazie świeżych pomidorów na Węgrzech funkcjonuje jako dodatek do potraw mięsnych, ale też jako samodzielne danie. Obecnie przyrządza się je na wiele różnych sposobów. Można trafić na leczo z mięsem (na przykład drobiowym czy wieprzowym), leczo z jajkiem, leczo z pieczarkami a nawet leczo z parówkami. Bardziej pożywną wersją tego dania będzie leczo z klopsikami, które możemy przyrządzić podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym, czyli wrzucić podsmażone wcześniej klopsiki do duszącego się gulaszu. W Polsce popularnymi składnikami leczo są bakłażan i cukinia, zwłaszcza w sezonie letnim. W wersji wegetariańskiej do leczo z kabaczka można dodać także strączki (cieciorkę, fasolę czy soczewicę) lub tofu, aby danie było bardziej treściwe. Z czym podawać leczo z kabaczka? Wielu krajach funkcjonuje ono jako dodatek do innych dań, dlatego możemy podać leczo z ziemniakami i mięsem jako część obiadu. Czasem jeszcze w czasie gotowania do leczo dodaje się też ryż. Leczo z ryżem jest wówczas o wiele gęstsze, ponieważ ryż wchłania całą wilgoć. Najprościej zaś będzie podać leczo z pieczywem, choć niektórzy preferują leczo z makaronem - wszystko zależy od naszych preferencji i możliwości czasowych.
Jak zrobić leczo z cukinii?
Żeby przygotować leczo z kabaczka, trzeba najpierw zaopatrzyć się w świeże warzywa: cukinię i różnokolorowe papryki. Możemy także dodać bakłażan, świeże pomidory, czy nawet dynię. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, ale nie obieramy cukinii. Następnie obrany czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę (ząbki czosnku można także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach), a cebulę pokroić w półkrążki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, z cukinii wydrążamy miąższ. Warzywa na leczo z kabaczka kroimy w kostkę - nie powinna być zbyt mała, żeby po ugotowaniu warzywa dalej były wyczuwalne w gulaszu. W rondlu lub garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy już osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy do niego cebulę i uprzednio pokrojoną w plasterki kiełbasę. Leczo z kabaczka przyprawiamy papryką mieloną słodką oraz płatkami chili. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną bazę pod leczo z cukinii dusimy na małym ogniu przez około 6-7 minut. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy czosnek i całość jeszcze przez chwilę gotujemy. Następnie do garnka wrzucamy pokrojone papryki, cukinię, natkę pietruszki i zalewamy 1/3 szklanki wody. Leczo z kabaczka zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa zmiękną, do leczo z cukinią dolewamy pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Leczo z cukinii gotujemy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.
Zobacz też: Warzywne leczo ogrodowe