Reklama

Leczo z kurczakiem to niskokaloryczna wariacja na temat popularnego kolorowego dania jednogarnkowego. Kiełbasę z tradycyjnego przepisu zastępuje chude mięso drobiowe. To idealny pomysł na sycący, a jednocześnie lekki obiad. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu mimo długiej listy składników warzywnych. Najlepiej serwować ją ze świeżym chlebem na zakwasie, ewentualnie z ziemniakami. Podajemy przepis na leczo z piersią kurczaka, które pokocha cała rodzina.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Oczyszczamy pierś kurczaka z żyłek i błonek. Kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Posypujemy przyprawami. Proponujemy dodanie majeranku, oregano oraz słodkiej i ostrej papryki, ale sprawdzi się też tymianek, bazylia, estragon, kolendra i wędzona papryka. Leczo z kurczakiem będzie miało charakterystyczny, dosyć intensywny aromat, jeśli dodamy kmin rzymski. Mieszamy kurczaka z przyprawami. Odstawiamy na bok. Możemy zabezpieczyć go folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się zamarynował.

    Make eat easy

  • krok 2

    Nacinamy pomidory od spodu na krzyż za pomocą małego nożyka. Wkładamy je do wrzątku na 60 sekund. Przekładamy do kąpieli wodnej z lodem. Zdejmujemy skórkę, zaczynając od nacięcia. Kroimy pomidory na ćwiartki (lub mniejsze części, w zależności od wielkości warzywa), usuwając jednocześnie twarde części szypułek (gniazda nasienne zostawiamy). Myjemy cukinię (jeśli jest młoda, nie trzeba jej obierać). Dzielimy ją na ćwierćplasterki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki (możemy wykorzystać czerwone, żółte i zielone warzywo, żeby fit leczo z kurczaka było bardziej kolorowe). Kroimy oczyszczony miąższ w sporą kostkę.

    Make eat easy

  • krok 3

    Zdejmujemy łupiny z cebuli (najlepiej białej lub żółtej). Kroimy ją w kostkę lub piórka. Obieramy ząbki czosnku. Przeciskamy je przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku. Podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż uwolni silny aromat. Dorzucamy pierś kurczaka w przyprawach. Podgrzewamy go przez 5 minut, mieszając, aż zmieni kolor z wierzchu.

    Make eat easy

  • krok 4

    Dodajemy do kurczaka koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił cukry (kiedy ulegnie karmelizacji, będzie miał charakterystyczny aromat i sprawi, że sos będzie słodszy). Dorzucamy warzywa: pomidory, paprykę i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dusimy leczo z piersią z kurczaka pod przykryciem, na średnim ogniu, przez około 20 minut, aż warzywa puszczą soki i powstanie sos pomidorowy.

    Make eat easy

  • krok 5

    Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy leczo jeszcze przez około 15–20 minut. Ma powstać gęsty gulasz. Warzywa powinny być miękkie, ale się nie rozlatywać. Na koniec doprawiamy danie jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco, z pajdą świeżego chleba. Możemy udekorować świeżymi ziołami, na przykład bazylią, natką pietruszki lub gałązkami tymianku.

    Make eat easy

Porady:

  • Potrawa zachowa świeżość w lodówce przez 3 dni. Można ją też zamrozić. Będzie wtedy przydatna do spożycia przez 3 miesiące. Jeśli chcemy przygotować leczo do słoików na zimę, lepiej zawekujmy gulasz bez dodatku mięsa. W każdej chwili możemy wtedy przynieść go ze spiżarni, a pierś kurczaka podsmażyć i dodać dopiero przed podaniem, tak jak zwykle robimy z kiełbaską.
  • Poza sezonem na polskie, mięsiste pomidory możemy użyć puszkowanych warzyw bez skórki lub przecieru. Leczo z kurczakiem i cukinią świetnie będzie też smakować z dodatkiem pieczarek lub boczniaków.
  • Podsmażone składniki na leczo polecamy podlać białym wytrawnym winem. Pamiętajmy, żeby je odparować, zanim dodamy pozostałe elementy gulaszu. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, możemy dodać wodę lub bulion warzywny, a także lekki wywar drobiowy.

Notka redakcyjna:

Z czym serwować leczo z kurczakiem?

Jeśli chcemy wykorzystać przepis na leczo z kurczakiem jako niskokaloryczne, a jednocześnie pełne białka i błonnika danie obiadowe, możemy zajadać się nim bez żadnych dodatków. To świetna potrawa dla osób na diecie. Głodomory, które nie mogą obejść się bez sycącego, skrobiowego uzupełnienia zup i gulaszów, mogą wzbogacić przepis na leczo o:

  • świeże pieczywo, na przykład bagietkę lub tradycyjny chleb na zakwasie, sprawdzą się też zdrowsze opcje, takie jak chleb pełnoziarnisty lub bułki z mąki orkiszowej.
  • makaron w kształcie kokardek, rurek lub kolanek. Ciekawym akompaniamentem, który może zainteresować osoby na diecie wysokobiałkowej, może być makaron z mąki z zielonego groszku lub soczewicy.
  • ziemniaki – z wody, gotowane w mundurkach lub pieczone w ziołach. Po zjedzeniu leczo z kurczakiem i ziemniakami na pewno nie będziemy głodni przez długi czas. Taki przepis dumnie wpisuje się w tradycję jedzenia sycących gulaszów z mięsem i warzywami przed ciężką pracą fizyczną. Jeśli lubicie takie dania, sprawdźcie także nasz przepis na irish stew.

Fit leczo z kurczakiem – dodatki

Leczo z kurczakiem i papryką oraz cukinią to solidna dawka witamin. Delikatny filet jest zdrowszy w porównaniu do czerwonego mięsa, a na dodatek zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu. Co jeszcze można dodać do tej dietetycznej wersji znanej węgierskiej potrawy? Świetnie sprawdzi się na przykład bakłażan, który ma mięsistą strukturę i doskonale komponuje się we wszelkich potrawach z pomidorem, na przykład ratatouille. Niezwykły smak kojarzący się z azjatycką kuchnią nadadzą daniu grzyby shiitake. Późną jesienią warto zbierać niezwykle zdrowe i smaczne boczniaki. Przepis na leczo z kurczakiem i cukinią można także wzbogacić słodkimi dodatkami, takimi jak kukurydza i ananas, które zawsze doskonale smakują w towarzystwie delikatnego mięsa drobiowego.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama