Leczo z kurczakiem i cukinią
- filet z kurczaka: 600 g
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- papryka: 4 szt.
- cukinia: 1 szt.
- pomidor: 4 szt.
- koncentrat pomidorowy: 150 g
- olej: 50 ml
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- papryka ostra: 1 szczypta
- majeranek: 0.5 łyżeczki
- oregano: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Oczyszczamy pierś kurczaka z żyłek i błonek. Kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Posypujemy przyprawami. Proponujemy dodanie majeranku, oregano oraz słodkiej i ostrej papryki, ale sprawdzi się też tymianek, bazylia, estragon, kolendra i wędzona papryka. Leczo z kurczakiem będzie miało charakterystyczny, dosyć intensywny aromat, jeśli dodamy kmin rzymski. Mieszamy kurczaka z przyprawami. Odstawiamy na bok. Możemy zabezpieczyć go folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się zamarynował.

Make eat easy krok 2
Nacinamy pomidory od spodu na krzyż za pomocą małego nożyka. Wkładamy je do wrzątku na 60 sekund. Przekładamy do kąpieli wodnej z lodem. Zdejmujemy skórkę, zaczynając od nacięcia. Kroimy pomidory na ćwiartki (lub mniejsze części, w zależności od wielkości warzywa), usuwając jednocześnie twarde części szypułek (gniazda nasienne zostawiamy). Myjemy cukinię (jeśli jest młoda, nie trzeba jej obierać). Dzielimy ją na ćwierćplasterki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki (możemy wykorzystać czerwone, żółte i zielone warzywo, żeby fit leczo z kurczaka było bardziej kolorowe). Kroimy oczyszczony miąższ w sporą kostkę.

Make eat easy krok 3
Zdejmujemy łupiny z cebuli (najlepiej białej lub żółtej). Kroimy ją w kostkę lub piórka. Obieramy ząbki czosnku. Przeciskamy je przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku. Podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż uwolni silny aromat. Dorzucamy pierś kurczaka w przyprawach. Podgrzewamy go przez 5 minut, mieszając, aż zmieni kolor z wierzchu.

Make eat easy krok 4
Dodajemy do kurczaka koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił cukry (kiedy ulegnie karmelizacji, będzie miał charakterystyczny aromat i sprawi, że sos będzie słodszy). Dorzucamy warzywa: pomidory, paprykę i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dusimy leczo z piersią z kurczaka pod przykryciem, na średnim ogniu, przez około 20 minut, aż warzywa puszczą soki i powstanie sos pomidorowy.

Make eat easy krok 5
Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy leczo jeszcze przez około 15–20 minut. Ma powstać gęsty gulasz. Warzywa powinny być miękkie, ale się nie rozlatywać. Na koniec doprawiamy danie jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco, z pajdą świeżego chleba. Możemy udekorować świeżymi ziołami, na przykład bazylią, natką pietruszki lub gałązkami tymianku.

Make eat easy


