Reklama

Lekka, pyszna i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

600 g młodych ziemniaków
1 brokuł
2-3 ząbki czosnku
1 por, biała część
2 młode marchewki
1 puszka groszku
2 małe jogurty naturalne
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
2 jaja
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
kawałek startego sera typu parmezan
odrobina oliwy

Kroki przygotowania:

Najpierw przygotować sos jogurtowy.
Jogurty wymieszać z jajkami, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, tymianek, sól oraz pieprz.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie ok 10 minut.
Marchewki obrać, umyć, pokroić wg uznania i gotować ok 12 minut.
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować ok 5 minut.
Por posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać por z czosnkiem przez ok 5 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego.
Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera.

Reklama

Porady:

Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika powinna "odpocząć" ok 5 minut.

Zobacz też: zapiekanka z kurczakiem i ciastem francuskim

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama