
Lekki tort z owocami i galaretką
- masło: 125 g
- mąka: 250 g
- cukier: 75 g
- jajka: 1 szt.
- truskawki: 700 g
- jagody: 700 g
- czarna porzeczka: 700 g
- maliny: 700 g
- cukier: 150 g
- żelatyna: 15 g
- jogurt naturalny: 400 g
- twaróg: 100 g
- galaretka krystaliczna: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: do schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła dodajemy mąkę, cukier i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm. Formujemy brzeg o wysokości 3–4 cm. Wstawiamy tortownicę na 1 godz. do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto przykrywamy krążkiem pergaminu, wsypujemy obciążniki (np. suchy groch). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 min. Zdejmujemy obciążniki i papier. Pozostawiamy ciasto w formie, aż całkowicie wystygnie.

krok 2
200 g owoców odkładamy, resztę rozcieramy z 5 dag cukru. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie. Jogurt mieszamy z twarogiem i resztą cukru. Ociekającą wodą żelatynę wkładamy do rondelka, lekko ogrzewamy. Gdy się rozpuści, wkładamy do niej najpierw łyżkę masy jogurtowej i mieszamy, następnie dodajemy żelatynę do reszty kremu. Dodajemy rozdrobnione owoce i ostrożnie mieszamy, aby krem wyglądał jak marmurek. Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godz., aby dobrze stężała. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tort obkładamy resztą owoców, polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



