
Lekkie fit tiramisu
- jajka: 4 szt.
- ksylitol: 105 g
- mąka ryżowa: 45 g
- soda oczyszczona: 2 g
- kakao: 10 g
- jogurt grecki: 80 g
- mascarpone: 100 g
- mleko: 115 ml
- kawa rozpuszczalna: 12 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Produkcję fit tiramisu rozpocznij od przygotowania małych słoiczków lub szklanek, w których powstanie twój deser. Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w 15 ml gorącego mleka, dodaj 30 g ksylitolu i dokładnie wymieszaj.

istock krok 2
Przygotuj fit biszkopty. 2 białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Do piany dodaj 30 g ksylitolu, a następnie 2 żółtka. Za pomocą łyżki wmieszaj kakao oraz mąkę ryżową i sodę. Z powstałej masy usmaż (beztłuszczowo na patelni teflonowej) małe biszkopciki. Upewnij się, że średnica biszkopcików jest zbliżona do średnicy naczynia, w którym znajdzie się tiramisu.

istock krok 3
Przygotuj krem. Pozostałe 2 jajka włóż do zlewu i przelej wrzątkiem. Rozbij je, białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z 30 g ksylitolu na puszysty krem. Następnie dodawaj porcjami mascarpone i jogurt grecki, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałe 30 g ksylitolu. Gdy piana będzie gęsta, połącz ją z kremem z żółtek. Całość dokładnie wymieszaj.

istock krok 4
Biszkopty zanurz w ponczu, układaj naprzemiennie z kremem we wcześniej przygotowanych pucharkach. Całość posyp startą czekoladą. Przed podaniem umieść deser w lodówce na kilka godzin. Fit tiramisu gotowe.

istock

