Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy 1,5 l lemoniady arbuzowej.
- Zamiast soku z cytryny możemy dodać sok z limonek.
- Zamiast cukru równie dobrze sprawdzi się miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.
- Lemoniadę możemy ozdobić kuleczkami lub kawałkami arbuza.
- Do dekoracji możemy dodać kilka listków świeżej mięty, plasterek cytryny lub limonki.
- Jeśli puree z arbuza zblendujemy z kostkami lodu, otrzymamy w ten sposób sorbet arbuzowy.
Notka redakcyjna:
Lemoniada arbuzowa – pomysły na dekorację
Pięknie podana lemoniada arbuzowa będzie ozdobną rodzinnych uroczystości lub przyjęć w ogrodzie. Poniżej kilka praktycznych wskazówek, jak wykonać dekorację z arbuza:
- arbuzowe kulki – wydrążamy je przy pomocy kulkownicy do owoców i wrzucamy do szklanek,
- trójkąty – w zależności od rozmiaru arbuza, dzielimy go na cztery lub sześć części. Następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacinamy na środku ostrego rogu lub wzdłuż skórki. Nadziewany na brzeg szklanki,
- szaszłyki z arbuza – pokrojonego w kostkę lub wydrążone kulki z arbuza nadziewamy na patyczki do szaszłyków (lub mieszadełka do koktajli). Przekładamy listkami mięty i plasterkami cytryny lub limonki.
Zdrowa i orzeźwiająca lemoniada arbuzowa
Lemoniada z arbuza i soku z cytryny jest pełna witaminy C. Owoce te, przy niewielkiej zawartości kalorii, doskonale wspierają odporność organizmu. Działają także jako naturalne przeciwutleniacze, walcząc z wolnymi rodnikami i hamując procesy starzenia.
W wersji fit można całkowicie zrezygnować z dodatku cukru. Arbuz jest naturalnie słodki, więc napój i tak będzie smaczny. Oczywiście, efekt końcowy zależy od poziomu dojrzałości owoców.
Lemoniada z arbuzem i nie tylko
Klasyczną lemoniadę z cytryn i limonek możemy zmieszać z różnymi owocami. Jeśli zależy nam na spójnej konsystencji, wybrane owoce miksujemy w blenderze i dopiero w takiej formie rozcieńczamy z wodą.
W podobny sposób możemy przygotować:
Do lemoniady arbuzowej możemy dodać także kilka listków świeżej bazylii, jak w przepisie na lemoniadę cytrusową z bazylią.