Reklama

Lemoniada z geranium to orzeźwiający napój na gorące dni. Mięta odświeża kubki smakowe. Geranium nadaje aromat cytrusów i anyżku. Spróbuj podczas spotkań w gronie przyjaciół.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Najpierw robimy syrop: w rondelku mieszamy 1/2 szklanki cukru z 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy lekko pokruszony w moździerzu pieprz, zagotowujemy ponownie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez drobne sitko.

  • krok 2

    Na dnie dzbanka umieszczamy pokrojone w plasterki kumkwaty i liście geranium oraz mięty, ugniatamy je drewnianym tłuczkiem, aby wydobyć soki i aromaty. Zalewamy wodą i napojem pomarańczowym, doprawiamy sokiem z cytryny i słodzimy przygotowanym syropem pieprzowym (w ilości wedle uznania). Lemoniadę podajemy z kostkami lodu. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady:

Zobacz także: krem z kaszy jaglanej z kumkwatem w syropie

Lemoniada z geranium zawiera w przepisie:

  • różowy pieprz
  • szklankę gazowanego napoju pomarańczowego
  • kostki lodu do podania

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama