
Lemoniada z geranium
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kumkwat: 150 g
- świeża mięta: 1 łyżka stołowa
- woda: 1 szklanka
- sok pomarańczowy: 1 szklanka
- sok z cytryny: 0.5 szt.
- lód: 5 szt.
- woda: 0.5 szklanki
- cukier: 0.5 szklanki
- pieprz czarny: 2 łyżki stołowe
- geranium: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Najpierw robimy syrop: w rondelku mieszamy 1/2 szklanki cukru z 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy lekko pokruszony w moździerzu pieprz, zagotowujemy ponownie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez drobne sitko.
krok 2
Na dnie dzbanka umieszczamy pokrojone w plasterki kumkwaty i liście geranium oraz mięty, ugniatamy je drewnianym tłuczkiem, aby wydobyć soki i aromaty. Zalewamy wodą i napojem pomarańczowym, doprawiamy sokiem z cytryny i słodzimy przygotowanym syropem pieprzowym (w ilości wedle uznania). Lemoniadę podajemy z kostkami lodu. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

