Porady:
- Do składników na lemoniadę rabarbarową możemy dołożyć jedną łodyżkę więcej, którą przeznaczymy na dekorację.
- Młodych łodyg nie musimy obierać. wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki. Starszy rabarbar lepiej jest obrać z łyka, które z czasem jest coraz twardsze.
- W podstawowym przepisie limonka jest potrzebna tylko do dekoracji. Możemy z niej zrezygnować lub zastąpić ją plasterkami cytryny.
- Z kolei jeśli mamy ochotę na mniej kwaśny wariant, możemy zamiast soku z cytryny dodać sok z limonki – lemoniada rabarbarowa wyjdzie wtedy trochę bardziej delikatna.
- Do lemoniady najlepszy będzie miód o delikatnym smaku i aromacie, np. wielokwiatowy, lipowy lub akacjowy.
- Zamiast miodu możemy dodać cukier puder lub inny słodzik, np. ksylitol lub stewię.
- Przed podaniem lemoniady warto ją schłodzić w lodówce. Dzięki temu nie tylko będzie bardziej orzeźwiająca, ale także bardziej esencjonalna, ponieważ sok z cytryny i rabarbaru zdążą się ze sobą połączyć.
Notka redakcyjna:
Lemoniada rabarbarowa – dodatki
Do lemoniady rabarbarowej możemy dodać:
- truskawki – świeże lub mrożone, które dodatkowo schłodzą napój,
- kostki lodu z owocami – w foremkach zatapiamy kawałki truskawek, maliny lub owoce leśne, które doskonale wyglądają w szklance z lemoniadą lub drinkiem,
- aromatyczne zioła – zamiast mięty świetnie sprawdzi się także rozmaryn, melisa czy świeża bazylia.
Lemoniada z syropu rabarbarowego
To inny sposób na przygotowanie pysznej lemoniady z sezonowych łodyżek. Najpierw gotujemy syrop z łodyg rabarbaru – podobnie jak w podstawowym przepisie na lemoniadę, jednak w mniejszej ilości wody (wystarczy 150 ml). Napar przecedzamy przez sitko, mieszamy z cukrem i ponownie gotujemy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Po domowy sok z rabarbaru możemy sięgnąć w każdej chwili, aby szybko przygotować orzeźwiający napój. Wystarczy rozcieńczyć go wodą, dodać kilka kostek lodu, plasterek cytryny (lub limonki) i listek mięty. Taki syrop sprawdzi się także jako dodatek do gorącej herbaty lub sos do naleśników czy deserów.
Lemoniada rabarbarowa – orzeźwienie pełne witamin
Dzięki połączeniu z sokiem z cytryny, lemoniada z rabarbarem to przede wszystkim bogate źródło witaminy C. Ponadto różowe łodyżki zawierają dużą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Rabarbar jest także naturalnym antyoksydantem, który pomaga zwalczać wolne rodniki.
Należy jednak uważać z jego ilością – w nadmiarze może działać przeczyszczająco ze względu na obecność szczawianów.