Porady:
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania najlepiej smakuje pierwszego dnia, tuż po upieczeniu. Wypiek przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2–3 dni.
- Świeże drożdże możemy zastąpić instant. Dodajemy je w tej samej kolejności. Wystarczy przygotować tylko 28 g produktu. .
- Podczas pieczenia ciasta, pamiętajmy, żeby nie otwierać piekarnika. W przeciwnym razie ryzykujemy, że nasz wypiek opadnie.
- Składniki powinny być dodawane warstwowo w kolejności opisanej w przepisie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealnie.
- Jeśli nie przepadamy za owocami lub kruszonką, bez problemu możemy je pominąć. Upieczoną drożdżówkę warto posypać cukrem pudrem.
- Do przygotowania ciasta polecamy wybrać mąkę pszenną o typie 500 lub 550. Jej dodatek sprawi, że wypiek będzie pulchny, wyrośnięty i wyjątkowo lekki.
- Najlepiej użyć świeżych owoców. W ostateczności możemy sięgnąć również po mrożone. Jednak należy wtedy je rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody.
- Jeśli nie chcemy, żeby śliwki opadły na dno, przed dodaniem należy obtoczyć je w mące ziemniaczanej
Notka redakcyjna:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania – jak je udekorować?
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami wygląda pięknie samo w sobie. Dodatkowo z powodzeniem udekorujemy ją:
- polewą czekoladową – skrywa w sobie gorzką czekoladę, masło, cukier i mleko. Idealnie pasuje do wypieku z owocami,
- cukrem pudrem – jeśli chcemy wzbogacić jego aromat, możemy połączyć go z niewielką ilością mielonego cynamonu, kardamonu lub innych przypraw korzennych,
- lukrem – przygotujemy go na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Tak udekorowane ciasto warto posypać dodatkowo ulubionymi orzechami np. migdałami.
Jeśli postanowimy przygotować ciasto z kruszonką, warto dodać do niej cynamon, kakao, wiórki kokosowe bądź ziarna wanilii. Ponadto część wchodzącej w jej skład mąki możemy zamienić na mielone migdały. W ten sposób nadamy jej wyjątkowego aromatu i smaku.
Dróżdżówka bez wyrabiania – inne warianty
Drożdżówkę bez wyrabiania możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Każdy z nich jest szybki i łatwy w wykonaniu. Z powodzeniem może pełnić rolę deseru podczas spotkań ze znajomymi, domówek lub uroczystości rodzinnych. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na to wyjątkowe ciasto z:
- rodzynkami – obtaczamy je w mące i tuż przed pieczeniem, dodajemy je do ciasta. To ciekawa propozycja dla wszystkich osób, które nie przepadają za świeżymi, pieczonymi owocami,
- masą serową – to połączenie twarożku, jajka i niewielkiej ilości cukru. Wspaniale komponuje się ze śliwkami i pyszną kruszonką. Nakładamy ją na surowe ciasto w formie,
- dżemem – stanowi ciekawą alternatywę dla świeżych owoców. W zależności od preferencji polecamy wybrać dżem truskawkowych, wiśniowy, malinowy bądź porzeczkowy,
- czekoladą – możemy wykorzystać zarówno mleczną, gorzką, jak i białą. Siekamy ją na małe kawałeczki, a następnie, przed wstawieniem ciasta do piekarnika, łączymy ją z pozostałymi składnikami,
- truskawkami – równie dobrze sprawdzą się tutaj maliny, jagody, porzeczki lub borówki. Warto sięgnąć po nie latem, kiedy trwa sezon na te owoce.