Reklama

ekspresowe pyszne ciasto bez użycia miksera

Składniki:

5 dużych jabłek obrać i pokroić drobniej lub w kostkę
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 16 gram
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 roztrzepane jajka
¾ szklanki oleju.

Kroki przygotowania:

Jabłka wrzucić do miski i zasypać kolejno wg listy składników.
Nie mieszać tylko przykryć i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
Moja miała wymiary 22/30 cm, ale była troszeczkę za duża, pewnie tortownica 24cm byłaby lepsza.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180st na ok. 30 minut, spr. patyczkiem.
Polać polewą tworząc wzorki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama