
Deser z galaretką i owocami
- truskawki: 1 kg
- cukier trzcinowy: 150 g
- żelatyna: 3 szt.
- bułka: 400 g
- maliny: 200 g
- borówki amerykańskie: 150 g
- Crème fraîche: 90 g
- woda: 100 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal245
- tłuszcz5g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany44g
- cukry29g
- błonnik3g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Maliny i borówki dokładnie myjemy i osuszamy. Prostokątną formę o wymiarach ok. 12x25 cm wykładamy folią spożywczą (warto zostawić na brzegach spory zapas, którym przykryjemy wierzch deseru).
krok 2
Truskawki (najlepsze będą mrożone) wrzucamy do rondelka z cukrem i wodą, ustawiamy na średniej mocy palnika. Gotujemy przez 30 minut (lub do uzyskania konsystencji dżemu), cały czas mieszając. Gdy owoce będą gotowe, przekładamy na sitko nad miską (sok będzie nam potrzebny) i pozostawiamy do odsączenia.
krok 3
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez ok. 5 minut (powinna zmięknąć). Możemy ją też zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny, które zalewamy 15-20 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 10 minut). Na końcu rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
krok 4
Odsączony sok z truskawek przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Gdy się zagotuje, zestawiamy naczynie z płyty. Wyciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy ją do ciepłego (ale nie gorącego) soku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
krok 5
Odcinamy skórkę z bułki (należy wybrać maślane, typu brioszki – warto je wcześniej samodzielnie przygotować w domu), a następnie kroimy bochenek na ok. 2 cm kromki. Jeśli chcemy, możemy również wykorzystać spód z biszkoptów.
krok 6
Przystępujemy do tworzenia warstw: kawałki pieczywa namaczamy w truskawkowym soku z żelatyną i wypełniamy nim dno formy. Na to nakładamy połowę malin, borówek, truskawek i skrapiamy odrobiną galaretki. Ponownie układamy bułkę, owoce i galaretkę, aż do wypełnienia formy, kończąc warstwą brioszki. Całość przykrywamy folią spożywczą i mocno dociskamy. Chłodzimy w lodówce przez min. 4 godziny.
krok 7
Deser z galaretką i owocami podajemy dobrze schłodzony, pokrojony w plastry, podany z odrobiną crème fraîche lub bitej śmietany.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

