Reklama

Deser z galaretką i owocami to pomysł na kolorowy, orzeźwiający podwieczorek. Słodko-kwaśne, soczyste borówki i maliny, zatopione w truskawkowej galaretce. Do tego warstwa mięciutkiej, rozpływającej się w ustach maślanej bułki. Dobrze schłodzony, podany z porcją bitej śmietany, będzie idealny na osłodzenie ciepłego popołudnia. Wypróbujcie ten niezawodny przepis na warstwowy deser z galaretką i owocami

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal245
  • tłuszcz5g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany44g
  • cukry29g
  • błonnik3g
  • białko5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Maliny i borówki dokładnie myjemy i osuszamy. Prostokątną formę o wymiarach ok. 12x25 cm wykładamy folią spożywczą (warto zostawić na brzegach spory zapas, którym przykryjemy wierzch deseru).

  • krok 2

    Truskawki (najlepsze będą mrożone) wrzucamy do rondelka z cukrem i wodą, ustawiamy na średniej mocy palnika. Gotujemy przez 30 minut (lub do uzyskania konsystencji dżemu), cały czas mieszając. Gdy owoce będą gotowe, przekładamy na sitko nad miską (sok będzie nam potrzebny) i pozostawiamy do odsączenia.

  • krok 3

    Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez ok. 5 minut (powinna zmięknąć). Możemy ją też zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny, które zalewamy 15-20 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia (ok. 10 minut). Na końcu rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.

  • krok 4

    Odsączony sok z truskawek przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Gdy się zagotuje, zestawiamy naczynie z płyty. Wyciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy ją do ciepłego (ale nie gorącego) soku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

  • krok 5

    Odcinamy skórkę z bułki (należy wybrać maślane, typu brioszki – warto je wcześniej samodzielnie przygotować w domu), a następnie kroimy bochenek na ok. 2 cm kromki. Jeśli chcemy, możemy również wykorzystać spód z biszkoptów.

  • krok 6

    Przystępujemy do tworzenia warstw: kawałki pieczywa namaczamy w truskawkowym soku z żelatyną i wypełniamy nim dno formy. Na to nakładamy połowę malin, borówek, truskawek i skrapiamy odrobiną galaretki. Ponownie układamy bułkę, owoce i galaretkę, aż do wypełnienia formy, kończąc warstwą brioszki. Całość przykrywamy folią spożywczą i mocno dociskamy. Chłodzimy w lodówce przez min. 4 godziny.

  • krok 7

    Deser z galaretką i owocami podajemy dobrze schłodzony, pokrojony w plastry, podany z odrobiną crème fraîche lub bitej śmietany.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama