
Ligawa – przepis
- wołowina: 1 kg
- cebula: 5 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- tymianek: 4 gałązki
- majeranek: 25 g
- oliwa z oliwek: 100 ml
- ocet balsamiczny: 200 ml
- pieprz czarny: 10 g
- sól: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie marynaty: do miseczki wlewamy ocet balsamiczny, oliwę (pozostawiamy 60 ml), majeranek, posiekany rozmaryn, obrany i pokrojony w kostkę czosnek oraz pieprz i sól. Mieszamy.
krok 2
Przygotowanie mięsa: myjemy je i osuszamy. Przekładamy do naczynia np. miski, garnka, polewamy marynatą i nacieramy nią mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy na 5–6 godzin do lodówki (czas maceracji nie został wliczony w czas przygotowania ligawy). W tym czasie mięso kilkakrotnie obracamy i za każdym razem nacieramy je marynatą.
krok 3
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
krok 4
Obsmażenie mięsa: na dużej patelni rozgrzewamy 60 ml oliwy. Mięso osączamy z marynaty i kładziemy je na patelnię. Smażymy ze wszystkich stron na brązowy kolor.
krok 5
Pieczenie mięsa: ligawę wkładamy do rękawa do pieczenia. Na wierzchu układamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę, wlewamy marynatę. Worek zamykamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 1 godzinę, w tym czasie mięso kilka razy obracamy. Na koniec rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut.
krok 6
Serwowanie: mięso wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy na 20–30 minut zanim zaczniemy ją kroić.

