Porady:
- Przy przygotowaniu likieru czekoladowego nasz główny składnik, czyli czekoladę radzimy roztopić w kąpieli wodnej, która polega umieszczeniu czekolady w naczyniu (np. metalowej misce) i umieszczeniu jej w większym garnku z wrzącą wodą. Opcjonalnie możemy roztopić czekoladę w garnku z dodatkiem śmietanki.
- W naszym przepisie na likier czekoladowy radzimy wykorzystać domowy cukier waniliowy, który jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczą 3 laski wanilii i cukier do wypieków. Tego typu cukier waniliowy jest niezwykle aromatyczny i esencjonalny.
- Zamiast gorzej czekolady do naszego likieru czekoladowego możemy wykorzystać ciemne kakao (ok. 70 g), które należy rozpuścić w 125 ml mleka.
- Czekoladę deserową można wykorzystać w proporcjach 100 g i wtedy dodać 100 g czekolady mlecznej, ale likier będzie dużo słodszy
- Jeśli zależy nam na mocnym likierze czekoladowym, to, zamiast wódki możemy dodać spirytus (zamiast sugerowanej w przepisie 250 ml wódki, można dodać 150 ml spirytusu).
- Jeśli po schłodzeniu likier jest gęsty - należy ogrzać go w temperaturze pokojowej
- Likier czekoladowy można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu – jednak dla lepszych efektów smakowych, lepszym pomysłem jest spożywanie go po kilkudniowym przechowywaniu w lodówce.
Notka redakcyjna:
Czym jest likier?
Likier, tuż obok wina i nalewek, jest jednym z najpopularniejszych alkoholi, które chętnie przygotowujemy samodzielnie. Jego największą zaletą jest to, że przygotowuje się go bardzo łatwo i nie wymaga to zaawansowanej wiedzy na temat domowych alkoholi. Likier to nic innego jak słodka i gęsta wódka, zawierająca ok. 300 g cukru na 1 litr alkoholu (definiuje się to bardzo różnie w zależności od kraju). Co ciekawe, likier pierwotnie był lekiem i zaczęto go wytwarzać na większą skalę w słonecznej Italii. Niemniej jednak początkowo likiery powstawały głównie na bazie ziół, co powodowało, że były one niezbyt smaczne. Z tego powodu z czasem zaczęto pracować nad poprawą ich smaku, czego efektem było dodawanie różnych olejków aromatycznych np. oleju różanego, który zaowocował powstaniem słynnego likieru różanego. Wraz z upływem czasu powstało sporo gatunków i odmian likieru o różnych smakach i aromatach. Wyróżnia się m.in. likiery korzenno-ziołowe, likiery cytrusowe (np. likier pomarańczowy), likiery owocowe i inne (np. nasz likier czekoladowy, krówkowy, kukułkowy).