Porady:
- Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju kremów, mas tortowych czy puddingów.
- Miłośnikom rozgrzewających napojów z pewnością posmakuje kawa z likierem kokosowym.
- Likier z wiórków kokosowych może się rozwarstwić, ale nie znaczy to, że jest zepsuty. Wystarczy potrząsnąć butelką i ponownie zmieszać trunek.
- Likier z mleka skondensowanego powinien stać w lodówce i najlepiej wypić go w ciągu miesiąca.
- Nie wyrzucajmy wiórków namoczony w alkoholu, gdyż będą one świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
- Jeśli lubimy mocne trunki, to możemy przygotować również likier kokosowy na spirytusie.
Notka redakcyjna:
Likier kokosowy – przepis w dwóch wersjach
Przepis na likier kokosowy można przygotować na szybko lub poświęcić mu więcej czasu. Jeśli chcemy go podawać tego samego dnia, wystarczy, że wymieszamy alkohol z mleczkiem kokosowym i cukrem. Taką mieszankę wystarczy dobrze schłodzić i gotowe! Drugi przepis polega na zalaniu wiórków kokosowych wódką i odstawienie na kilka dni, aż oddadzą swój smak i aromat alkoholowi. Następnie odcedzamy wiórki, a aromatyzowaną wódkę łączymy ze słodzonym mleczkiem skondensowanym. Gęsty likier kokosowy wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach możemy się nią częstować. W ten sposób powstaje domowa wersja malibu.
Z czym pić likier kokosowy?
Likier kokosowy świetnie smakuje z lodem, ale warto go też łączyć z różnymi sokami i syropami, tworząc rozmaite drinki. Świetnie smakuje z sokiem ananasowym. To połączenie to szybka, domowa wersja klasycznej pinacolady. Innym pysznym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny mocnego espresso oraz mleczka kokosowego. Likier kokosowy doskonale łączy się też z gęstym nektarem bananowym, pulpą z mango bądź przecierem brzoskwiniowym. Smak kokosa dobrze komponuje się również z cytrusami. Żeby stworzyć pyszny drink z likierem kokosowym wystarczy dolać do niego sok z pomarańczy, cytryny lub limonki.