Porady:
- Przepis na likier pomarańczowy opracowaliśmy na bazie wódki, ale można zastąpić ją innych alkoholem, np. brandy.
- Czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji alkoholu.
- Dla lepszego smaku, likier z pomarańczy powinien leżakować w chłodnym miejscu przez kolejne 1–2 miesiące.
- Cukier można zastąpić miodem. Sprawi, że likier będzie miał trochę gęstszą konsystencję i ładny, bursztynowy kolor. Najlepiej sprawdzi się jasny miód akacjowy lub wielokwiatowy.
- Likier można przygotować również na samych skórkach pomarańczy – bez soku.
- Syrop cukrowy można zrobić wcześniej – jest odpowiedni do spożycia przez kilka tygodni od momentu przygotowania.
- Alkohol należy przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach. Serwować można w ozdobnej karafce.
- Butelki z gotowym likierem pomarańczowym powinny stać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Słodki trunek jest odpowiedni do spożycia przez ok. 2 miesiące.
Notka redakcyjna:
Jakie owoce wybrać na likier pomarańczowy?
Na likier pomarańczowy doskonale sprawdzają się gorzkie pomarańcze, które niezbyt chętnie są spożywane w świeżej postaci. W takiej formie posmakują nielicznym, w przetworach znajdą o wiele szersze grono zadowolonych odbiorców. To z nich robi się słynny likier Curaçao.
Zarówno na likier, jak i na nalewkę, można wykorzystać także pomarańcze sycylijskie, które są krwistoczerwone w środku. Charakteryzują się one słodkim i soczystym miąższem.
Na co należy zwrócić uwagę?
- Wybieramy dojrzałe pomarańcze o dużej soczystości.
- Zależy nam na tym, aby miały gładką strukturę miąższu i małą ilość błonek.
Do czego pasuje likier z pomarańczy?
Pomarańczowy likier jest doskonały w koktajlach alkoholowych, np. z dodatkiem soku ananasowego i Prosecco. Rewelacyjnie smakuje sam lub z lodem, a także:
- jako dodatek do rozgrzewającej herbaty,
- z kawą – na przykład w wersji po wiedeńsku, czyli z bitą śmietaną na wierzchu,
- w tortach – likierem rozcieńczonym z wodą można nasączyć klasyczny biały biszkopt, kakaowy lub biszkopt orzechowy.
Likier (w wersji solo) powinno się podawać w małych kieliszkach w kształcie tulipana na wysokiej nóżce.
Likier pomarańczowy na święta
W wersji świątecznej do likieru pomarańczowego można dodać przyprawę korzenną – najlepiej przygotowaną przez nas samodzielnie. Wystarczy także dorzucić do skórek z pomarańczy (poza wanilią i cynamonem, które już są w przepisie):
Domowy likier, nie tylko pomarańczowy, to dobry pomysł na prezent dla przyjaciół, rodziców czy dziadków. W ozdobnej butelce z własnoręcznie wypisaną etykietą świetnie będzie wyglądał także: