Ciasto, które nie tylko świetnie smakuje ale i tak samo wygląda
Składniki:
Na ciasto: 5 duzych jajek, 3/4 szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 duże łyżki ciemnego kakao
Na masę budyniową: 3 szkl mleka, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe, 200 g margaryny
Ponadto: 1 puszka masy kajmakowej, 1 opakowanie ryżu preparowanego (50-70 g), 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych (rozkruszyć), 1 szkl ostudzonej słodkiej herbaty
Kroki przygotowania:
Biszkopt: Białka ubić na puch, dodać cukier, następnie żółtka, nadal ubijać. Kolejno wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem. Piec w temp 170-180 st C. przez ok 30 minut
Budyń: Obie mąki wymieszać a szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. na gotujące się mleko wlać mieszankę i energicznie mieszać, do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić, potem zmiksować z margaryną.
Ryż preparowany wymieszać z masą kajmakową. Ostudzone ciasto rozkroić na dwa blaty. Jeden z nich nasączyć herbatą, posmarować 1/3 masy budyniowej, na to wyłożyć ryż , następnie znów 1/3 masy budyniowej, przykryć drugim blatem, wierzch znów nasączyć i posmarować pozostałą masą budyniową, posypać rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto dobrze schłodzić
1 z 1

WP_20160201_09_44_03_Pro
Porady:
Ciasto najlepiej kroić nożem moczonym co jakiś czas w gorącej wodzie.


