
Litewski kulebiak z ziarnami
- mąka pszenna: 50 dag
- zakwas: 4 łyżki stołowe
- olej: 7 łyżek stołowych
- drożdże: 2 dag
- cukier: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- woda: 180 ml
- pierś z kurczaka: 2 szt.
- przyprawa do kurczaka: 2 łyżki stołowe
- ketchup: 6 łyżek stołowych
- ser żółty: 20 dag
- jajka: 1 szt.
- słonecznik: 1 łyżka stołowa
- pestki dyni: 1 łyżka stołowa
- sezam: 1 łyżka stołowa
- siemię lniane: 1 łyżka stołowa
- harissa: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na 15 min, by urosły. Do mąki dodajemy drożdże, zakwas, olej, sól, wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto, zagniatając do momentu, aż zacznie odstawać od ręki, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

krok 2
Filety z kurczaka polewamy olejem, posypujemy przyprawą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, na 40 min. Po ostudzeniu kroimy w plasterki.

krok 3
Ciasto ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy keczupem, układamy plastry kurczaka, posypujemy startym serem, harissą i suszonymi pomidorami, a następnie składamy tak, jakbyśmy robili gołąbka.

krok 4
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C, przez 1 godz., aż się pięknie przyrumieni.


