Przepis na lodową tartę egzotyczną
Składniki:
30 dag ciasteczek owsiano-kokosowych
8 dag masła
1 litr lodów waniliowych
1/2 szklanki purée z marakui (lub z cytryny)
DEKORACJA:
papaja, mango, jeżyny, maliny, borówka amerykańska, czereśnie porzeczki czerwone i czarne
cukier puder do oprószenia
Kroki przygotowania:
Ciasteczka mielemy, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy stopione masło i mieszamy do połączenia. Masę przekładamy do podłużnej formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem (30x15 cm)) i opuszkami palców dociskamy, wylepiając dno i boki formy. Lody wyjmujemy z zamrażarki na ok. 15 min. Zmiękczone lody wykładamy na przygotowany spód. Ostrożnie przenosimy do zamrażarki i zostawiamy na co najmniej 4 godz. lub najlepiej na noc. Wyjmujemy z zamrażalnika na 10 min przed podaniem. Skrapiamy purée z marakui lub purée cytrynowym. Dekorujemy owocami. Oprószamy cukrem pudrem.


