
Ciasto lodowiec
- masło: 200 g
- żółtko: 4 szt.
- galaretka agrestowa: 1 szt.
- mleko: 230 ml
- budyń śmietankowy: 1 szt.
- cukier: 150 g
- truskawki: 200 g
- kakao: 30 g
- biszkopty: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści i odstawiamy do lekkiego stężenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, a następnie do powstałej masy dosypujemy budyń.

stockfood krok 2
W garnku podgrzewamy mleko i przelewamy do niego żółtka roztarte z cukrem i budyniem. Ciągle mieszając, zagotowujemy masę, aż zgęstnieje. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W oddzielnej misce rozcieramy masło na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy masło do wystudzonej masy budyniowej. Powstały krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao.

iStock krok 3
Tortownicę (o średnicy ok. 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Biszkopciki namaczamy w lekko stężałej galaretce i układamy je ciasno na dnie formy. Na biszkoptach rozsmarowujemy jasny krem i układamy kolejną warstwę namoczonych w galaretce biszkoptów. Następnie rozsmarowujemy ciemny krem, na nim układamy owoce i całość zalewamy resztą galaretki. Gotowe ciasto wkładamy na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.

iStock

