Porady:
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 300 g lodów, czyli mniej więcej 6 gałek.
- Lody bananowe najlepiej podawać od razu po zmiksowaniu masy, można nałożyć je do miseczek, pucharków lub wafelków. Można też zrobić z nich kanapkę lodową. Wystarczy przełożyć nimi wafle.
- Zaletą domowych lodów bananowych jest to, że są naprawdę zdrowe, bez problemu mogą je jeść nawet najmłodsze dzieci. Nie zawierają cukru, więc też nie trzeba ograniczać się z ich ilością.
- Z lodami z bananów możemy tworzyć też wspaniałe desery lodowe. Nakładamy kilka gałek lodów i ozdabiamy je bitą śmietaną. Można dodatkowo posypać je prażonymi orzechami, odpowiednie będą zarówno ziemne, również solone, włoskie lub laskowe, ale też makadamia i nerkowce - w całości lub pokruszone. Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju posypki cukrowe i czekoladowe lub po prostu starta czekolada: mleczna, gorzka lub biała. Dodatkowo można dołożyć też świeże owoce lub sosy, np. karmelowy lub owocowy.
- Śmietanę możemy zastąpić mlekiem, krowim lub innym dowolnym, również roślinnym, a także jogurtem naturalnym.
Unikacie składników pochodzenia zwierzęcego? Sprawdźcie nasz przepis na wegańskie lody z bananów!
Notka redakcyjna:
Lody bananowe - dodatki
W naszym przepisie proponujemy najprostszą wersję lodów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić masę bananową o inne dodatki. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych propozycji:
- cynamon,
- kardamon,
- wanilia,
- czekolada - posiekana lub wcześniej rozpuszczona i przestudzona,
- kakao,
- kawą - w proszku lub mieloną, można też przygotować porcję napoju i dodać zimną do masy,
- orzechami,
- masłem orzechowym,
- sokiem z cytryny,
- listkami mięty,
- liofilizowanymi owocami.
Lody bananowe można podawać z płatkami kukurydzianymi, z granolą, ze świeżymi owocami np.: malinami, jagodami lub truskawkami.
Inne wersje lodów z bananami w roli głównej
Lody bananowe to opcja naprawdę zdrowego deseru, w przeciwieństwie do klasycznej wersji nie są wysokokaloryczne.
- Najprostsze lody bananowe można zrobić w formie lodów na patyku. Wystarczy obrać i pokroić banana i 1/3 owocu nabić na wykałaczkę do szaszłyków lub patyczki do lodów. Lody bananowe w tej formie można udekorować roztopioną gorzką czekoladą, suszonymi i pokrojonymi owocami np.: suszonymi morelami, żurawiną albo posiekanymi orzechami. Świetnie sprawdzą się migdały, pistacje lub orzechy włoskie.
- Weganie mogą przygotować lody z bananów i mleka kokosowego albo użyć coraz popularniejszej śmietany kokosowej. Wystarczy, że banany zmiksujemy ze szklanką gęstego mleka kokosowego lub śmietaną kokosowa i 3 łyżkami wiórków kokosowych.
- Lody z mrożonych bananów i jogurtu naturalnego - zamrożone owoce miksujemy z jogurtem, można wzbogacić je łyżką masła orzechowego
- Lody bananowe świetnie smakują z dodatkiem kawy lub kawy zbożowej.
- Można przygotować je z brzoskwiniami. Wystarczy przygotować dwie brzoskwinie, jednego banana, 330 g śmietanki 30 %, 2 jajka, ½ szklanki cukru trzcinowego i 200 ml mleka. Na początek należy ubić jajka na parze stopniowo dodając cukier. Następnie mleko trzeba zagotować i gorące wlać do jajek. Masę jajeczną na lody bananowe należy jeszcze chwilę ubijać, a potem wystudzić. Kolejnym krokiem jest roztarcie brzoskwiń za pomocą blendera. Banan powinien być rozgnieciony widelcem. Następnie śmietankę należy ubić mikserem. Potem do przestudzonych jajek dodajemy brzoskwinie i rozgniecionego banana. Masę na lody bananowe trzeba dokładnie wymieszać. Na koniec do masy na lody bananowe należy stopniowo dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Gotowe lody bananowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie lody bananowe wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Lody bananowe przygotowane w ten sposób będą słodko-kwaśne i niezwykle orzeźwiające w smaku.
- Domowe lody bananowe z dodatkiem awokado. Taki dodatek może wydać się nieco dziwny, ale pozwala on uzyskać niezwykle kremową konsystencję, a do tego ma świetny kolor.