Porady:
- Składniki potrzebne do przygotowania deseru powinny być dobrze schłodzone. Mleko skondensowane możemy zastąpić serkiem mascarpone. Domowe lody będą wtedy wyjątkowo gęste i kremowe.
- Osobom na diecie roślinnej polecamy lody chałwowe z tahini. Wegański przepis wymaga zmiksowania pasty sezamowej z mrożonymi bananami. Można także pokusić się o dodatek cynamonu, kakao lub kardamonu.
- Zastanawiacie się, jak zrobić lody bez maszynki? Żaden problem. Schłodzoną masę należy od razu przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 4 godziny. Co około 40–50 minut trzeba ją wyjąć i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera. Takie działanie ma na celu rozbicie kryształków lodu, dzięki czemu otrzymujemy deser o gładkiej, kremowej konsystencji.
- Zimny chałwowy przysmak najlepiej serwować w pucharkach lub miseczkach, ale przydadzą się też wafelki do lodów, jeśli chcemy zabłysnąć w towarzystwie i sprawić radość dzieciom.
- Podstawowy przepis na lody chałwowe warto urozmaicić, dodając do masy ekstrakt waniliowy. Jeśli robimy je dla dorosłych gości, możemy wzbogacić je koniakiem lub rumem. Fani słodkości mogą przyrządzić deser z dodatkiem białej czekolady.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać lody chałwowe?
Domowe lody chałwowe świetnie smakują nawet bez żadnych dodatków. Jeśli jednak planujemy podać je w bardziej wykwintnej wersji, możemy oblać je prostą polewą kakaową lub udekorować kremem czekoladowym. Doskonale sprawdzi się także solony karmel i sos waniliowy. Wierzch lodów możemy ozdobić wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi. Latem deser polecamy serwować w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców – borówek, truskawek, porzeczek lub malin.
Lody z chałwy świetnie komponują się z różnymi wypiekami. Można ułożyć je na wierzchu takich słodkości jak:
Jak zrobić lody chałwowe od podstaw?
Chałwa to przysmak uwielbiany przez miłośników słodkości na całym świecie. Jest niezbędna do przygotowania naszych lodów, ale nie musimy kupować jej w sklepie, możemy zrobić ją sami. Proces jest niezwykle prosty. Wystarczy wymieszać ziarna sezamu z miodem lub syropem z agawy, cukrem i wodą, a następnie zmiksować je na gładką masę. Przekładamy ją do formy i odstawiamy, żeby stężała, najlepiej w lodówce.
Smak domowej chałwy można urozmaicić za pomocą esencji waniliowej. Fanom czekoladowego aromatu polecamy dorzucenie do masy łyżki jakościowego kakao naturalnego. Przysmak można również przygotować w wersji z orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi figami lub cynamonem.
Z czego można zrobić domowe lody?
Chałwa jest bardzo słodką przekąską, która doskonale smakuje w postaci gęstego, kremowego, zmrożonego deseru. Domowe lody można jednak przyrządzić na wiele różnych sposobów, wykorzystując sezonowe składniki. Oto niektóre inspiracje:
- Sorbet truskawkowy – idealny na upalne dni, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jest orzeźwiający i słodki, ale mniej kaloryczny niż klasyczne lody. Nie zawiera laktozy.
- Lody oreo – doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów, którym przypadły do gustu lody chałwowe. Przepis jest bardzo podobny, wystarczy tylko zamienić sezamowy przysmak na pokruszone ciasteczka.
- Lody kokosowe – zachwycają delikatną, kremową konsystencją, z wyraźnie wyczuwalną egzotyczną nutą.
- Lody malinowe – pyszna, sezonowa słodkość, którą można pałaszować dla ochłody lub serwować jako dodatek do wypieków.