
Lody czekoladowe
- śmietana 30%: 300 ml
- mleko: 300 ml
- żółtko: 4 szt.
- cukier: 90 g
- czekolada mleczna: 60 g
- gorzka czekolada: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Żółtka: przekładamy je do miski. Dodajemy cukier i łączymy składniki za pomocą miksera.
krok 2
Mleko: wlewamy do rondelka. Dodajemy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu. Połowę płynu łączymy z masą z żółtek w misce, a następnie wlewamy go z powrotem do gotującego się w garnku mleka. Całość mieszamy energicznie i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Pamiętajmy, żeby nie zagotować płynu. W przeciwnym razie może się zwarzyć.
krok 3
Czekolada: dzielimy ją na mniejsze kawałki. 50 g odkładamy na bok, a pozostałą ilość wrzucamy do gorącej masy w garnku. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Powstały krem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przykrywamy go folią do żywności oraz schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
krok 4
Lody czekoladowe: masę łączymy z pozostałymi kawałkami czekolady. Następnie przekładamy ją do plastikowego pojemnika, przykrywamy go pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Deser mieszamy co 30 minut, żeby nie powstały kryształki lodu.

