Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody czekoladowe z awokado to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. Bez cukru i nabiału, są bardzo proste w wykonaniu i przepyszne!
Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki syropu daktylowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka kakaoDodatki:
posiekane orzechy laskowe
truskawki
owoce sezonowe
syrop daktylowy do polania
Kroki przygotowania:
Lody czekoladowe z awokado to pyszna alternatywa dla tych
którzy cenią sobie zdrową kuchnię pełną witamin. Wegańskie i bez cukru
w smaku przypominają popularny czekoladowy krem do smarowania pieczywa.Właściwości awokadoTo najbardziej kaloryczny owoc! W 100 g zawiera aż 160 kcal. Mimo że trzeba uważać z jego nadmiarem warto włączyć je do codziennego menu. Zawiera mnóstwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych potasu, witamin A,B,C,E oraz luteiny. Mimo że bardzo tłuste obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Tłuszcz z awokado wspiera także wchłanianie się wielu dobroczynnych składników, korzystnie wpływa na wzrok, układ nerwowy i regulację ciśnienia krwi.Awokado w kuchniDojrzałe awokado ma kremową, maślaną konsystencję i delikatny, neutralny smak. Dzięki temu świetnie sprawdza się zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Możemy dodawać je do sałatek, wytrawnych past kanapkowych oraz gulaszy. Doskonale sprawdzi się także jako baza do słodkich kremów, wegańskich lodów i smarowideł do kanapek. WykonanieAwokado obieramy i kroimy w kostkę. Rozkładamy na talerzyku i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Wyciągamy i wrzucamy awokado do kielicha blendera. Dodajemy syropu daktylowego, masła orzechowego i kakao. Blendujemy na krem. Podajemy w towarzystwie grubo siekanych orzechów i sezonowych owoców. Możemy też dodać kleks śmietanki kokosowej.
Porady:
Zobacz też przepis na: Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą


