
Lody jagodowo-lawendowe
To orzeźwiająca przyjemność dla podniebienia. Lody jagodowe z wyczuwalną nutą lawendy z pewnością znajdą wielu amatorów.
Składniki:
150 g jagód
5–6 gałązek lawendy
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
150 g cukru pudru
Kroki przygotowania:
Poprzedniego wieczoru umyte i osuszone jagody zamrażamy.
Obrywamy kwiatki z lawendy
zalewamy je kilkoma łyżkami skondensowanego mleka i bardzo mocno zagrzewamy
nie dopuszczając jednak do zawrzenia – trzymamy je tak 5 min
następnie studzimy
łączymy z pozostałym mlekiem i wstawiamy do lodówki na noc.
Rano przecedzamy (choć jeśli komuś nie przeszkadzają kwiatki w lodach
nie trzeba tego robić)
wlewamy do misy miksera i ubijamy na pianę
pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Zamrożone jagody przelewamy wrzątkiem i blendujemy na sorbet. Łączymy z pianą. Przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją
lub przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika i przez pierwsze 2 godz. – co 30 min – wyciągamy masę i miksujemy
aby pozbyć się zawiązujących się kryształków lodu i nadać jej puszystości.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
Porady:
Zobacz też przepis na: Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą

