Porady:
- Lody kawowe można przygotować nie tylko na bazie kawy rozpuszczalnej, lecz także sypanej. Można również zrobić je z espresso, przestudzone wlewamy do ubitej masy śmietanowo-jajecznej. Będą miały nieco rzadszą konsystencję, ale po zamrożeniu będą idealne.
- Jeśli lubimy bardzo aromatyczne lody, można dodać do nich kilka kropli olejku lub aromatu o ulubionym smaku, np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego. Dobrze sprawdzi się tu też łyżeczka cukru wanilinowego.
- Jeśli zamiast lodów gałkowanych wolicie takie na patyku - masę z powyższego przepisu można przygotować w przeróżnych foremkach. Im mniejsze pojemniki, tym krótszy będzie czas mrożenia.
- Lody kawowe można też podać jako lody tajskie. Potrzebna nam wtedy będzie jednak specjalna maszyna, która błyskawicznie ochłodzi wylaną warstwę masy i pozwoli uformować ją w ruloniki.
Jeśli lubicie domowe lody, sprawdźcie też przepisy na: lody waniliowe, zabajone i chałwowe.
Notka redakcyjna:
Lody kawowe - inne propozycje
Jak zrobić lody kawowe w domowym zaciszu? Wystarczy mieć pod ręką jajka, śmietankę kremówkę, kawę i cukier. Jeśli chcecie urozmaicić podstawowy przepis, możecie wzbogacić go dodatkiem:
- orzechów,
- bakalii,
- cynamonu,
- wanilii.
Jeżeli unikacie jajecznych przepisów, można przyrządzić lody kawowe z mascarpone lub na gęstym jogurcie greckim. Z kolei w wersji wegańskiej, można użyć do tego mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej.
Jak podać lody kawowe?
Lody kawowe są przepyszne solo, ale żeby zrobić z nich wykwintny deser można podać je w pucharkach, kieliszkach lub miseczkach i ozdobić bitą śmietaną oraz owocami.
- Najlepiej smakują lody kawowe z dodatkiem truskawek, malin lub borówek, ale sprawdzą się do nich właściwie wszystkie owoce, zarówno te świeże, mrożone, jak i suszone. Świetnym połączeniem są także lody bananowo-kawowe.
- Kolejną sprawdzoną formą podawania lodów jest serwowanie ich w towarzystwie chrupiącego dodatku. Oczywiście może to być wafelek w formie rożka, ale świetnie wygląda też deser lodowy w pucharku podany z rurkami waflowymi, biszkoptami lub herbatnikami.
- Smakowitym dodatkiem do lodów będą też orzechy. Posypanie lodów płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub pistacjami podkręci nie tylko ich smak, ale i wygląd.
- Innym ciekawym pomysłem na serwowanie lodów są własnoręcznie robione miseczki z czekolady. Żeby je wyczarować należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a w międzyczasie lekko napompować balony (tak, by miały wielkość dużego grejpfruta). Baloniki moczymy do połowy ich wielkości w czekoladzie i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie już twarda, rozbijamy balonik szpilką i wyjmujemy pozostałą gumę. W ten prosty sposób otrzymujemy czekoladowe miseczki, które możemy wypełnić lodami i ulubionymi dodatkami.
Kawa - najlepsza baza do ciast i deserów
Kawa to fantastyczny składnik wielu deserów na zimno i słodkich wypieków. Jej goryczka idealnie łączy się ze słodkim smakiem, tworząc idealny balans. Najpopularniejszym przepisem z dodatkiem kawy jest oczywiście włoskie tiramisu, ale na tym nie kończy się jej deserowy potencjał! Odrobina mocnej kawy wspaniale sprawdzi się jako składnik ciast: serników na zimno i musów czekoladowych. Inną opcją jest też beza kawowa, która świetnie smakuje zarówno w formie małych bezików, jak i efektownego tortu bezowego.
Kawa będzie też świetnym pomysłem na poncz do nasączania biszkoptu. Można do tego użyć filiżanki mocnego espresso z odrobiną cukru lub mieszanki kawy z ulubionym alkoholem, takim jak brandy, whisky czy koniak.