
Lody kinder bueno
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śmietana 36%: 500 ml
- gorzka czekolada: 40 g
- cukier puder: 30 g
- mleko w proszku: 70 g
- orzechy laskowe: 30 g
- baton: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: orzechy laskowe drobno siekamy. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Batonik dzielimy na mniejsze kawałki.
krok 2
Masa: dobrze schłodzoną śmietankę łączymy z cukrem pudrem. Ubijamy ją, aż stanie się gęsta i sztywna. Następnie dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
krok 3
Lody kinder bueno: gotową masę przekładamy do prostokątnego, szklanego naczynia. Następnie posypujemy ją wiórkami czekolady, posiekanymi orzechami i kawałkami batonika . Całość szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 6-8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
krok 4
Podanie: gotowe lody serwujemy w wafelkach lub salaterkach.