
Lody kokosowe
- mleko kokosowe: 400 ml
- wiórki kokosowe: 100 g
- śmietana 30%: 400 g
- cukier: 65 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: śmietankę wsadzamy wcześniej do lodówki, musi być mocno schłodzona. Można ją też wsadzić na 20 minut do zamrażalnika.
krok 2
Masa na lody kokosowe: do rondelka wlewamy mleko kokosowe o minimalnej zawartości ekstraktu 60%. Wsypujemy wiórki kokosowe i 40 g cukru. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia, potem wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie ostygła. To sprawi, że masa stanie się gęstsza.
krok 3
Śmietanka: zimną wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 25 g cukru. Ubijamy, na początku na niskich obrotach, jak zacznie gęstnieć, zwiększamy obroty, stopniowo do maksymalnej mocy. Śmietana powinna być ubita na sztywno.
krok 4
Lody kokosowe: zimną masę kokosową łączymy ze śmietanką ubitą na sztywno. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Przekładamy ją do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody.
krok 5
Mrożenie: lody kokosowe wkładamy do zamrażalnika na 5 godzin (czas nie został uwzględniony w całkowitym czasie przygotowania). Idealna temperatura mrożenia to -15 stopni.