
Lody pistacjowe
- pistacje: 250 g
- mleko: 250 ml
- cukier: 80 g
- śmietana 30%: 280 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pistacje: usuwamy z nich łupinki i skórki. Następnie wrzucamy je do malaksera i rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
krok 2
Gotowanie: zmielone pistacje i cukier wsypujemy do garnuszka. Wlewamy mleko. Składniki dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy, a następnie gotujemy przez około 5 minut. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechową masę wstawiamy do lodówki.
krok 3
Śmietanka: powinna być dobrze schłodzona. Ubijamy ją na najwyższych obrotach, aż stanie się gęsta i sztywna. Następnie łączymy śmietankę ze zimną masą orzechową. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
krok 4
Lody pistacjowe: gotową masę przenosimy do plastikowego pojemnika i odstawiamy do zamrażalki na około 5 godzin.
krok 5
Podanie: gałki lodów nakładamy do wafelka lub do miseczki.