Reklama

Łatwe, domowe lody popcornowe - zasmakują całej rodzinie! Słodką masę zrównoważą kwaskowate maliny. Całość smakuje doskonale, a przepis nie jest taki trudny.

Składniki:

350 ml mleka 3,2%
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 g karmelizowanego popcornu + do podania
5 żółtek
50 g cukru pudru
maliny świeże lub mrożone (ilość wg uznania)

Kroki przygotowania:

Mleko i śmietankę umieszczamy w garnku i podgrzewamy
zalewamy karmelizowany popcorn i odstawiamy na minimum 4 godz.
Po tym czasie płyn przefiltrowujemy do garnka. Podgrzewamy do temp. 85°C. W metalowej misce żółtka miksujemy z cukrem na jasny
puszysty krem.
Do masy żółtkowej dodajemy 4 łyżki gorącego płynu i cały czas mieszając
wlewamy powoli resztę. Całość przelewamy ponownie do garnka i chwilę podgrzewamy
nie przerywając mieszania. Studzimy i schładzamy.
Zimny płyn wlewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją.
Przekładamy do pojemnika
łączymy z malinami i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Podajemy z karmelizowanym popcornem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Reklama

Porady:

Świetnie udają się lody zamrażane w maszynie. Jej obracające się mieszadła nie dopuszczają do wytworzenia się kryształków, dzięki czemu lody mają konsystencję kremu. Podobny efekt uzyskamy, mieszając lody kilkakrotnie podczas mrożenia, szczególnie w początkowej fazie, kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.

Zobacz przepis: domowe lody poziomkowo-truskawkowe

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama