
Lody słony karmel
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śmietana 30%: 250 ml
- masa kajmakowa: 460 g
- sól: 6 g
- mascarpone: 250 g
- orzeszki ziemne: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Orzechy ziemne: usuwamy z nich skórkę oraz prażymy na suchej patelni przez ok. 15 minut. Następnie przenosimy je do małej miseczki. Dodajemy 90 g masy kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy.
krok 2
Serek mascarpone: przekładamy do dużej miski. Dodajemy 370 g masy kajmakowej oraz sól. Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
krok 3
Śmietanka: ubijamy ją do sztywności. Następnie łączymy ją z masą z kajmaku i mascarpone.
krok 4
Lody słony karmel: gotową masę przekładamy do podłużnego plastikowego lub szklanego naczynia. Dekorujemy ją kajmakiem z orzeszkami. Całość wstawiamy do zamrażalnika na ok. 5 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
krok 5
Podanie: gotowe lody serwujemy w wafelku lub salaterce.

