Lody śmietankowe na kremówce z żółtkami
- śmietana 30%: 500 ml
- cukier: 150 g
- żółtko: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Do garnka średniej wielkości wlewamy śmietankę. Dosypujemy pół szklanki cukru. Podgrzewamy na średnim lub małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła. Jak tylko cukier całkowicie się rozpuści, garnek zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do przestudzenia.

Artur Rogalski krok 2
Oddzielamy białka od żółtek. Potrzebne nam będą tylko żółtka, które przekładamy do metalowej miski. Dosypujemy 1/4 szklanki cukru. Ucieramy aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier całkowicie się rozpuści. Cały proces potrwa około 8 minut.
Nadmiar białek można wykorzystać do zrobienia bezy lub zamrozić je do późniejszego wykorzystania.

Artur Rogalski krok 3
Gorącą śmietankę powoli przelewamy do masy jajecznej. Cały czas miksujemy. Następnie przelewamy ją z powrotem do garnka i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Teraz musimy już cały czas mieszać.

Artur Rogalski krok 4
Masa śmietanowo-jajeczna powinna zauważalnie zgęstnieć, ale nie będzie bardzo gęsta. Trzeba też uważać, żeby jajka się nie ścięły, bo inaczej będzie konieczne zrobienie jej od początku. Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Artur Rogalski krok 5
Przepis na lody śmietankowe zakłada użycie podstawowych składników. Ale jeśli mamy ochotę trochę zmienić ich smak, to robimy to właśnie w tym momencie. Mogą to być rodzynki, żurawina, ziarenka z laski wanilii, naturalny ekstrakt waniliowy (wyróżnia się ciemnym kolorem, do kupienia w różnych odcieniach), posiekane kawałki czekolady, płatki migdałowe, pokruszone ciasteczka lub posiekane orzeszki. Wystarczy wmieszać je w masę.

Artur Rogalski krok 6
Zimną masę przykrywamy, inaczej mogą wchłonąć lodówkowy zapach, a chyba nikt nie ma ochoty jeść lodów śmietankowym o kiełbasianym aromacie. Wkładamy je do lodówki na 4 godziny. Wyjmujemy co 60 minut i dokładnie mieszamy. Zapobiegnie to powstawaniu kryształków lodu. Po tym czasie przekładamy je do zamrażarki jeszcze na 6 godzin. Teraz jednak musimy mieszać je co 30 minut, a potem lody śmietankowe są już gotowe do jedzenia.

Artur Rogalski


