Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy ok. 700 ml lodów o smaku miętowym.
- Czas mrożenia jest różny w zależności od kształtu pojemnika i temperatury w zamrażalniku. Lody w płaskim pojemniku zmrożą się szybciej niż w głębokim.
- Śmietanka do ubijania powinna być mocno schłodzona.
- Aby lody miętowe miały bardziej aksamitną strukturę, możemy zmniejszyć ilość śmietanki do 250 ml i zmieszać ją z mlekiem skondensowanym. W tym wariancie nie dodajemy już cukru pudru.
- Dobrym dodatkiem jest także serek mascarpone.
- Dla wzmocnienia smaku lodów można dodać sok z cytryny lub limonki – maksymalnie 30 ml, aby lody nie były zbyt kwaśne. Sok blendujemy razem z listkami mięty, co dodatkowo pomaga w uzyskaniu konsystencji gładkiego musu.
- Aby wzmocnić zielony kolor, dodajemy kroplę barwnika spożywczego.
- Zamiast cukru możemy użyć syropu z agawy, stewii lub ksylitolu.
- Możemy zrezygnować z gorzkiej czekolady lub zastąpić ją deserową.
- W zależności od tego, czy chcemy, aby kawałki czekolady były bardziej, czy mniej wyczuwalne, kroimy ją nożem lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Aby lody miętowe były bardziej puszyste, mieszamy je podczas mrożenia. Średnio raz na godzinę wyjmujemy pudełko z zamrażarki i miksujemy masę na niskich obrotach, rozbijając drobinki lodu.
Notka redakcyjna:
Jak się robi prawdziwe lody miętowe?
Przepis na tzw. „prawdziwe lody” należy wzbogacić o żółtka, które uelastyczniają konsystencję mrożonego deseru. W odczuciu takie lody są bardziej kremowe i pełne w smaku. Jak je zrobić? To nie jest trudne, ale wymaga gotowania i trochę więcej czasu:
- żółtka ucieramy z cukrem,
- następnie mieszamy jest z gorącym mlekiem – możemy połączyć składniki w kąpieli wodnej,
- przestudzoną masę mleczno–jajeczną dodajemy do ubitej śmietanki.
Dokładne proporcje i kroki znajdują się w przepisie na domowe lody waniliowe. Aby otrzymać smak miętowy, rezygnujemy z wanilii. Miętę miksujemy na pulpę i dodajemy na koniec, zgodnie z naszym podstawowym przepisem.
Wegańskie lody miętowe
Miętowe lody wegańskie przygotowujemy na śmietance z mleka kokosowego. Aby taką uzyskać, należy wstawić puszkę z mlekiem do lodówki. Po kilku godzinach na powierzchni utworzy się gęsta warstwa, która oddzieli się od wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z miętową masą.
Aby lody były bardziej kremowe, dodajemy 1 banana (jak w przepisie na wegańskie lody z bananów) lub śmietankę z orzechów nerkowca. Dla wzmocnienia zielonego koloru, dodajemy garść szpinaku.
Lody miętowe z maszynki
Domowa maszynka do lodów wyposażona jest w misę chłodzącą i mieszadło, które stale napowietrza lody, sprawiając, że wychodzą lekkie i puszyste. Do maszynki wystarczy przełożyć masę na lody – z żółtkami lub bez – i po ok. 25–40 min (w zależności od urządzenia) otrzymujemy gotowe lody. Można także dodać po prostu wszystkie składniki – maszyna sama je wymiesza, ale potrwa to chwilę dłużej.
Lody miętowe z automatu mają kremową konsystencję, które nie jest tak zwarta jak mrożone w zamrażalniku, więc nie nadają się do nakładania przy pomocy gałkownicy.