Porady:
- Lody arbuzowe na patyku możemy także posłodzić miodem lub syropem z agawy. Jeśli owoce są wystarczająco dojrzałe, w ogóle nie potrzebują dodatku cukru.
- Żeby lody z arbuza jeszcze bardzie przypominały świeży owoc, między zielonym i czerwonym sorbetem można umieścić cienką warstwę przecieru z ananasa lub jogurtu. Po zamarznięciu będzie doskonale imitować jaśniejszą część skórki arbuza.
- Proponujemy zrobienie tego deseru za pomocą specjalnej foremki do lodów na patyku, ale sorbet arbuzowy możemy przyrządzić także w zwykłym pojemniku. Trzeba go wtedy mrozić przynajmniej przez 4 godziny i co jakiś czas miksować, żeby miał jednolitą konsystencję. Porcjujemy go za pomocą specjalnej łyżki do lodów i serwujemy w szklanych pucharkach.
- Arbuz możemy połączyć z innymi owocami, najlepiej w tym samym kolorze, żeby deser nie stracił swojego atrakcyjnego wyglądu. Świetnie sprawdzą się na przykład truskawki, maliny lub czerwone porzeczki. Warstwę o smaku kiwi możemy zastąpić równie orzeźwiającym sorbetem jabłkowo-ogórkowym.
Notka redakcyjna:
Lody arbuzowe na patyku, sorbet czy granita?
Sposobów na to, jak zrobić lody arbuzowe, jest cała masa – począwszy od włoskiego deseru na bazie śmietanki, po sorbety, granity i lody wegańskie z mlekiem kokosowym. Fanom klasyki z pewnością najbardziej przypadnie do gustu pierwsza propozycja, ale warto poszerzyć kulinarne horyzonty i otworzyć się na nowe rozwiązania. Poniżej przedstawiamy krótki przegląd przepisów na lody z arbuza.
- Tradycyjne lody arbuzowe – przede wszystkim należy zaopatrzyć się w śmietankę 30%. Arbuz miksujemy z dodatkiem miodu lub cukru. Śmietankę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do musu. Gotową mieszankę przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na około 4 godziny. Dla ułatwienia tego procesu warto skorzystać z maszynki. Deser możemy nieco odchudzić i zrobić lody arbuzowe z jogurtem bałkańskim lub greckim.
- Granita z arbuza – ten sycylijski deser składa się z tych samych składników, które znajdują się w naszym przepisie. W tym wypadku jednak chcemy, żeby sok z arbuza zamienił się w kryształki lodu. Dlatego po umieszczeniu go w zamrażarce wystarczy go co jakiś czas rozbijać za pomocą widelca. Orzeźwiająca granita doskonale smakuje z dodatkiem świeżej mięty lub bazylii.
- Lody z plastrów arbuza – żeby przemycić latem owoce do diety dzieci, stwórzmy imitację lodów bez dodatku cukru i dodatkowych składników. Arbuzowe trójkąciki nacinamy i nadziewamy na drewniane patyczki. Smarujemy je z obu stron świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, układamy na plastikowej tacce i wkładamy do zamrażarki na około 40 minut.
- Wegańskie lody arbuzowe – sorbet lub granita z zasady są propozycjami odpowiednimi dla osób na diecie roślinnej, ale jeśli chcemy przyrządzić deser na wzór tradycyjnych lodów, zastąpmy śmietankę kremówkę mlekiem kokosowym.
Macie ochotę na lody z arbuza, ale nie chcecie czekać kilka godzin, żeby móc cieszyć się ich smakiem? W takim przypadku możecie skusić się na prosty i ekspresowy sorbet truskawkowy lub bananowy z arbuzem. Warunkiem szybkiego deseru jest zmiksowanie zmrożonych owoców. Trzeba wtedy wyposażyć się w specjalny blender o dużej mocy, którego ostrza poradzą sobie z kryształkami lodu.
Lody z arbuza i inne orzeźwiające inspiracje
Arbuz to jednej z najchętniej wybieranych przez Polaków owoców egzotycznych. Nic dziwnego! Składa się niemal w 100% z wody, dzięki czemu fantastycznie gasi pragnienie w upalne dni. Dlatego latem chętnie dodajemy go do różnych napojów, takich jak:
- lemoniada arbuzowa – zachęca pięknym różowym kolorem i świeżymi dodatkami. Można ją wzbogacić plasterkami limonki, kawałkami arbuza, miętą lub rozmarynem.
- smoothie z arbuza – pożywny napój na bazie owoców, bez dodatku nabiału. Idealne sprawdzi się na wszystkie przyjęcia pod chmurką, grilla lub piknik.
- drink arbuzowy – na bazie wina musującego, idealny na spotkania z przyjaciółmi i przyjęcia koktajlowe w ogrodzie.
Chociaż arbuz kojarzy się przede wszystkim ze słodkim orzeźwieniem w postaci lodów lub napoju, może być także składnikiem różnych potraw. W roli pożywnego dodatku do dań z grilla lub lekkiej przekąski doskonale sprawdzi się sałatka z arbuza i fety lub chłodnik – na słodko z truskawkami lub na słono z pomidorkami koktajlowymi.