
Lody z karmelem i czereśniami
To lody stworzone z myślą o weekendowej rozpuście. Właśnie dlatego postanowiliśmy dodać do nich karmel - są wspaniałe!
Składniki:
40 dag dojrzałych czereśni (najciemniejszych)
8,5 dag cukru + 2 łyżki do posypki
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru amaretto lub 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
50 dag ugotowanego puddingu waniliowego
olej do posmarowania blaszki
1 czubata łyżka prażonych płatków migdałów
Kroki przygotowania:
30 dag czereśni drylujemy
kroimy w większe kawałki. Wkładamy do rondelka
dodajemy cukier i gotujemy 10 min na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy ok. 15 min
aż sok zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wlewamy kremówkę
dodajemy cukier puder
amaretto i ubijamy na gęstą pianę. Mieszamy z puddingiem i wkładamy do maszynki do robienia lodów. Mieszamy i chłodzimy
aż powstaną gęste lody.
Migdałowa posypka: do rondelka wsypujemy 2 łyżki cukru i powoli podgrzewamy do rozpuszczenia. Gotujemy 30 s
aż powstanie bursztynowy karmel. Dodajemy płatki migdałów
mieszamy i wylewamy na blaszkę.
Pozostawiamy do wystygnięcia i stwardnienia. Łamiemy na kawałki i kruszymy. Lody polewamy mieszanką czereśniową
tworząc fantazyjne pasemka i posypujemy migdałami. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 6 godz. Podajemy z resztą czereśni i migdałowymi ciasteczkami.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady:
Zobacz też przepis na: Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą

