Porady:
- Lody zabajone to świetny pomysł na deser dla dorosłych.
- Przepis na lody zabajone to świetny pomysł na wykorzystanie żółtek, na przykład pozostałych po robieniu bezy.
Zobacz też: lody popcornowe z malinami
Notka redakcyjna:
Zabajone - co to jest?
Zabajone (lub inaczej zabaglione) to alkoholowy deser pochodzący z Włoch, przypominający nasz rodzimy kogel-mogel. Krem zabajone smakuje pysznie sam w sobie, ale może być też dodatkiem do innych słodkości. Masa na zabajone jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło, dlatego wykorzystuje się ją zarówno do lodów i deserów na zimno, jak i przeróżnych wypieków. W kawiarniach i cukierniach spotkamy kruche tarty, małe tarteletki, a także ciasta i torty o smaku zabajone. Popularnym składnikiem wielu deserów jest też sos zabajone, którym możemy polewać naleśniki, gofry czy szarlotkę na ciepło. Przepysznym przepisem są także owoce zapiekane w zabajone.
Lody zabajone - przepis
Domowe lody zabajone to klasyka wśród deserów na lato. Można je zrobić tylko z kilku składników, a sam przepis nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Podstawą do stworzenia takiego deseru jest tłusta śmietanka (co najmniej 30%), cukier, żółtka, mleko i słodkie wino Marsala. Jeśli nie macie dostępu do tego trunku, możecie zastąpić go innych alkoholem, takim jak likier, brandy lub rum.
Kiedy połączymy już składniki w gładką, puszystą masę, przelewamy wszystko do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Ważne, aby co kilkadziesiąt minut lekko przemieszać lody, dzięki czemu będą równomiernie się mroziły i zachowają odpowiednią konsystencję. Pozostawienie lodów w zamrażarce bez mieszania sprawi, że zamarzną na kość i trudno będzie się je nakładało. Oczywiście proces mrożenia będzie znacznie szybszy, jeśli mamy w domu maszynkę do lodów.
Inne przepisy na lody
Zabajone to tylko jeden z setek smaków domowych lodów. Jakie inne wariacje smakowe warto zrobić w domowym zaciszu? Klasyką gatunku i zarazem bazą do stworzenia wszystkich innych smaków są lody śmietankowe. Z takich lodów zrobimy już wszystkie ulubione smaki, dodając świeże lub mrożone owoce, bakalie, przyprawy czy popularne słodycze.
Wystarczy dodać do lodów śmietankowych kajmak w puszce i szczyptę soli, aby otrzymać domowe lody słony karmel. Innym pomysłem jest zblendowanie ze śmietanową masą listków świeżej mięty, a następnie dodanie do niej kawałków czekolady. W ten prosty sposób stworzymy domowe lody mięta z czekoladą. Dodając do śmietany i żółtek owocowe puree, wyczarujemy lody malinowe, wiśniowe, truskawkowe, gruszkowe, bananowe czy o smaku mango.
Osoby na diecie roślinnej będą z kolei zachwycone przepisem na wegańskie lody czekoladowe oraz sorbet truskawkowy. Najlepszą bazą do lodów roślinnych jest mleczko i śmietanka kokosowa, ale można je zrobić nawet z awokado!