
Lokum o smaku kwiatów czarnego bzu
Ten deser jest chyba najczęściej przywożoną pamiątką z Turcji - oto lokum, czyli słodkie galaretki. Tym razem jako baza posłuży nam syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
20 baldachimów kwiatów czarnego bzu
3 szklanki cukru
szklanka syropu z kwiatów czarnego bzu
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
szklanka skrobi kukurydzianej
do obtoczenia:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Kroki przygotowania:
Kwiaty delikatnie (aby nie otrząsnąć pyłku) obcinamy i zalewamy 2 szklankami przegotowanej gorącej wody. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz. Przelewamy przez gazę.
W rondlu mieszamy cukier, szklankę wody, syrop i soki. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Syrop gotujemy ok. 30 min (lub do temp. 130°C), odstawiamy.
W drugim garnku dokładnie mieszamy 2 szklanki wody z moczenia kwiatów bzu, kwasek cytrynowy i skrobię kukurydzianą.
Stawiamy na ogniu i cały czas mieszając (można mikserem na niskich obrotach), doprowadzamy do zagotowania i powstania bardzo gęstego kisielu.
Stopniowo, po 1/2 szklanki dolewamy do niego gorącego syropu i miksujemy na gładką masę. Gotujemy i mieszamy powstałą masę na małym ogniu ok. 1 godz. lub do czasu, aż objętość zredukuje się o połowę.
Niedużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Wlewamy masę, potrząsamy parę razy, aby wypełniła dokładnie naczynie.
Odstawiamy w suche i przewiewne miejsce na 24 godz. Mieszamy cukier puder ze skrobią, wysypujemy trochę na blat stołu, na to wykładamy zastygłe lokum, wykładamy papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, wierzch lokum także posypujemy mieszanką cukru i skrobi.
Masę kroimy w kwadraty, najlepiej za pomocą noża do pizzy oprószonego skrobią. Pozostałą mieszankę cukru i skrobi umieszczamy w miseczce i „panierujemy„ w niej kostki lokum, aby się nie sklejały.
Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 6/2017
Porady:
Wypróbuj też nasz wypróbowany przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

