Porady:
- Jeżeli przygotowujecie łopatkę pieczoną do chleba, możecie zmienić składniki marynaty. Wówczas świetnie sprawdzi się połączenie sosu sojowego, płynnego miodu, tartego imbiru, czosnku i oleju. Do tak przyrządzonego mięsa dobrze będzie się komponować smak śliwkowego chutney.
- Łopatkę z piekarnika można również upiec w naczyniu żaroodpornym. Wówczas dobrze jest podlać mięso szklanką bulionu warzywnego.
- Klasyczny przepis na łopatkę można modyfikować na wiele sposobów. Pieczeń wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem wina i suszonych pomidorów. Polecamy również spróbować łopatki pieczonej w soli z piwem i czosnkiem.
- Dla przełamania smaku można podawać łopatkę z sosem słodko–kwaśnym. Takie połączenie będzie się świetnie komponować z gotowanym ryżem i surówką z kapusty.
Notka redakcyjna:
Przepis na łopatkę pieczoną
By przepis na pieczoną łopatkę wyszedł idealnie, należy wybrać odpowiednią sztukę mięsa. Powinna mieć ona delikatnie różowe zabarwienie. Blady kolor może być skutkiem kilkukrotnego moczenia w solance – wówczas lepiej powstrzymać się od zakupu. Dobry kawałek można rozpoznać również po niewielkiej ilości tłuszczu.
Po przyprawieniu, mięso powinno marynować się przez przynajmniej kilka godzin. Dla najlepszych efektów polecamy pozostawić je w lodówce na całą noc. Na soczystość i kruchość mięsa wpływa również równomierny rozkład soków w jego wnętrzu. By mogły one swobodnie się rozejść, po upieczeniu należy odczekać kilkanaście minut nim pokroi się mięso.
Jak przyprawić pieczeń z łopatki?
O smaku łopatki pieczonej w piekarniku decydują przede wszystkim dodane zioła. Do łopatki idealnie pasuje czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, ziele angielskie oraz cząber. Do podbicia jej smaku używana jest również papryka. Lekko pikantna, ziołowa mieszanka przypraw sprawi, że mięso będzie smakowało naprawdę genialnie. Dla urozmaicenia można dodać do niej również odrobinę musztardy lub pieprzu cytrynowego.
Z czym podawać łopatkę pieczoną?
Mięso z łopatki można przyrządzić na różne sposoby. Fantastycznie smakuje zarówno upieczone w piekarniku, jak i pokrojone na drobno i dodane do gulaszu. Niezależnie od sposobu w jaki zostanie przygotowana łopatka wieprzowa świetnie pasuje do ziemniaków i rozmaitych kasz. Jeśli podajemy ją na zimno, warto zadbać o świeży, domowy chleb i jakościowe sosy. Z kolei pieczona łopatka dobrze komponuje się ze smakiem gotowanych czy grillowanych warzyw. Warto wówczas dobrać do niej nieco ostrzejsze surówki, na przykład z pora czy z marchwi i chrzanu.