Reklama

Łopatka pieczona na czerwonej kapuście stanowi rozpływający się w ustach przykład świątecznego obiadu. Pełna smaku czerwona kapusta jest wyrazistym dodatkiem do pieczeni wieprzowej.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ząbki czosnku obieramy i rozcieramy z solą pieprzem i majerankiem. Łopatkę rozcinamy i nacieramy w środku przygotowaną mieszanką. Mięso zamykamy ciasno sznurujemy nicią kuchenną aby trzymało się podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 160°C. Pieczeń umieszczamy w naczyniu wysmarowanym oliwą. Na wierzchu kładziemy kawałeczki masła. Pieczemy ok. 1 godz. i 30 min.

  • krok 2

    Kapustę tniemy na cienkie paski płuczemy i osączamy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z odrobiną oliwy, solą i pieprzem przez 5 min. Wrzucamy kapustę gotujemy przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino ocet i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gotujemy ok. 10 min regularnie mieszając.

  • krok 3

    Łopatkę wyjmujemy z piekarnika owijamy luźno w folię aluminiową odkładamy na bok. Kapustę wraz z wytworzonym sosem przekładamy do naczynia z sosem po pieczeniu mięsa mieszamy dokładnie i pieczemy w temp. 170°C przez 45 min regularnie mieszając. Na 20 min przed zakończeniem gotowania na środku kapusty układamy mięso.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama