
Łopatka pieczona na czerwonej kapuście
- czosnek: 8 ząbków
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 5 g
- majeranek: 50 g
- łopatka wieprzowa: 1 kg
- oliwa z oliwek: 30 ml
- masło: 30 g
- czerwona kapusta: 1 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- czerwone wino: 150 ml
- ocet sherry: 50 ml
- gałka muszkatołowa: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ząbki czosnku obieramy i rozcieramy z solą pieprzem i majerankiem. Łopatkę rozcinamy i nacieramy w środku przygotowaną mieszanką. Mięso zamykamy ciasno sznurujemy nicią kuchenną aby trzymało się podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 160°C. Pieczeń umieszczamy w naczyniu wysmarowanym oliwą. Na wierzchu kładziemy kawałeczki masła. Pieczemy ok. 1 godz. i 30 min.
krok 2
Kapustę tniemy na cienkie paski płuczemy i osączamy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z odrobiną oliwy, solą i pieprzem przez 5 min. Wrzucamy kapustę gotujemy przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino ocet i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gotujemy ok. 10 min regularnie mieszając.
krok 3
Łopatkę wyjmujemy z piekarnika owijamy luźno w folię aluminiową odkładamy na bok. Kapustę wraz z wytworzonym sosem przekładamy do naczynia z sosem po pieczeniu mięsa mieszamy dokładnie i pieczemy w temp. 170°C przez 45 min regularnie mieszając. Na 20 min przed zakończeniem gotowania na środku kapusty układamy mięso.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

