Reklama

zamiast sklepowych wędlin

Składniki:

1,3 łopatki wieprzowej bez kości
Zalewa :
2,5 l wody
3 łyżki soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków papryki
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
1 łyżka majeranku

Kroki przygotowania:

To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać
umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę
dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut
po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się
że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama