Reklama

Przepis na łopatkę wieprzową po alzacku

Składniki:

350 ml alzackiego rieslinga
250 ml bulionu mięsnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
liść laurowy
4 łyżki jagód jałowca
sól
pieprz mielony
ok. 1,7 kg wytrybowanej łopatki wieprzowej
2 łyżki oliwy
2,5 łyżki masła

Kroki przygotowania:

Do talerza wlewamy riesling razem z bulionem
dodajemy obraną
posiekaną cebulę
czosnek
listki tymianku
połamany liść laurowy
jagody jałowca
sól i pieprz. Skórę na łopatce nacinamy ostrym nożem. Mięso zanurzamy w marynacie. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Łopatkę wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Obsmażamy na oliwie z masłem przez ok. 10 min ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny
skórą do góry. Zalewamy marynatą
przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 2 godz.
obficie skrapiając sosem spod pieczenia. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 1 godz. Po upieczeniu pozostawiamy mięso na ok. 10 min
aby odpoczęło
i podajemy pokrojone w plastry

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama