Reklama

Pikantna aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej.

Składniki:

-----------------------------------
2
5 Kg. Łopatki bez kości
5 Dużych ząbków czosnku
Słonina / Boczek wędzony ( kilka słupków )
Musztarda ( zwykła )
------------------------------------
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
100 ml. Oleju
8 Łyżek octu balsamicznego
8 Łyżek sosu sojowego
3 Liśćie laurowe
6 Ziarenek ziela angielskiego
1 Łyżeczka zioła prowansalskie
1 Łyżeczka bazyli
1 Łyżeczka oregano
1 Łyżka papryki czerwonej w proszku
½ Łyżeczki pieprzu
½ Łyżeczki soli
--------------------

Kroki przygotowania:

► Łopatkę umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć
wąskim długim nożem nakłuć w kilku miejscach i w otworki powtykać na przemian słupki czosnku i słoniny - żeby mięso nie było suche
następnie mięso posolić
popieprzyć i wysmarować musztardą.
► W naczyniu wymieszać składniki na marynatę
natrzeć nią mięso z obu stron i włożyć na całą noc do lodówki
żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu.
► W brytfannie rozgrzać oliwę i mięso obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu
włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 90 minut w 180C / Termoobieg /. Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody
od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama