Reklama

Pyszny łosoś na elegancki obiad.

Składniki:

4 filety z łososia norweskiego ze skórą
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
45 dag mieszanki warzywnej (mrożonka)
40 dag ziemniaków
sól, grubo mielony pieprz

Kroki przygotowania:

■ Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć. Czosnek obrać, drobno posiekać.
■ W misce wymieszać trzy łyżki oliwy z miodem, musztardą, czosnkiem, sokiem
z cytryny, solą i pieprzem. Filety zalać marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce
minimum na dwie godziny.
■ Rybę osączyć z marynaty. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym
z oliwą, dolać resztę marynaty.
■ Warzywa i obrane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Usmażoną rybę podawać
z warzywami, polaną pozostałym sosem miodowym.
Skąd ten kolor łososia?
Dzikie łososie zjadają krewetki, te z kolei odżywiają się algami i planktonem, które wytwarzają substancję nadającą rybie piękny, „łososiowy” kolor.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama