
Łosoś teriyaki z warzywami
- łosoś: 600 g
- sos sojowy: 3 łyżki stołowe
- miód: 1 łyżka stołowa
- olej: 2 łyżki stołowe
- czosnek: 2 ząbki
- imbir: 25 g
- chili: 1 szt.
- cukinia: 1 szt.
- shiitake: 7 szt.
- marchewka: 1 szt.
- brokuły: 400 g
- groszek cukrowy: 100 g
- kiełki fasoli mung: 150 g
- szpinak: 100 g
- jogurt grecki: 200 g
- sambal oelek: 1 łyżka stołowa
- szczypiorek: 1 łyżka stołowa
- kolendra: 2 łyżki stołowe
- sezam: 1 łyżka stołowa
- limonka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
600 gram łososia to filety dla 4 osób. Ryby płuczemy, osuszamy, sprawdzamy, czy nie ma ości. Zalewamy sosem sojowym wymieszanym z miodem. Łosoś teriyaki powinien być odłożony na min. 20 minut do zamarynowania.

iStock krok 2
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, chili oraz cukinię pokrojoną w półprasterki, smażymy minutę. Dokładamy pokrojone grzyby i marchew pociętą w słupki, a po minucie brokuły i groszek, smażymy razem 3 min. Dodajemy kiełki, szpinak i marynatę, w której marynował się łosoś w sosie teriyaki. Warzywa mieszamy, podgrzewamy przez minutę.

iStock krok 3
Na osobnej patelni smażymy łososia. Łosoś w teriyaki może być również odpowiednio wcześniej upieczony w piekarniku, będzie wtedy mniej tłusty. Jogurt mieszamy z pastą sambal oelek. Rybę podajemy z warzywami z patelni, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem, dokładamy kawałki limonki. Łosoś teriyaki powinien być podawany z warzywami i osobno postawionym sosem jogurtowym.

iStock

