
Łosoś w cieście francuskim z sosem miętowym i żurawinowym
Łosoś w cieście francuskim to propozycja na elegancki i sycący obiad. Tak przygotowany łosoś w cieście francuskim smakuje najlepiej z sosem. Oto przepis na łososia z książki "MasterChef Junior 3".
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa
żurawina
15 ml wody
jogurt naturalny
mięta
szczypiorek
cukier trzcinowy
Kroki przygotowania:
Oczyścić łososia i oddzielić skórę. Pokroić na 4-centymetrowe kawałki. Umyć
doprawić solą
pieprzem i gałką muszkatołową oraz natrzeć odrobiną oliwy. Zawinąć w folię aluminiową i piec na dobrze rozgrzanej patelni po 3–4 minuty z każdej strony
tak aby wierzchnia warstwa łososia się ścięła.
Gotowego łososia zawinąć w ciasto francuskie
tak aby utworzyć kształt ryby. Oddzielić białko od żółtka i posmarować żółtkiem z wierzchu ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Żurawinę włożyć do garnka
zalać wodą i gotować aż do miękkości. Po ugotowaniu zblendować ją i przetrzeć przez sito. Dodać gałkę muszkatołową i jogurt naturalny. Szczypiorek i miętę zblendować z odrobiną jogurtu i cukru trzcinowego. Podawać na zimno.
Przepis z książki "Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior".
1 z 1

Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior
Porady:
Zobacz też: Łosoś pieczony pod ziemniaczanym purée

