Porady:
W przepisie na łososia w sosie teriyaki wykorzystujemy:
- łososia - filet
- miód - najlepiej lipowy
- imbir - suszony można zastąpić 1,5 cm świeżego, startego na tarce
- pomidory - najlepiej malinowe
- ocet ryżowy - można zastąpić sokiem z cytryny
Łosoś teriyaki najlepiej smakuje pieczony w naczyniu żaroodpornym. W sklepach znajdziemy naczynia żaroodporne wykonane zarówno z grubego, odpornego na wysokie temperatury szkła, jak i na przykład naczynia ceramiczne. Te drugie są zwykle nieco ładniejsze i można podawać przygotowane w nich potrawy od razu na stół.
Notka redakcyjna:
Łosoś teriyaki - przepis
Łosoś w teriyaki to lekkie i smaczne danie. Jego sekretem jest długie marynowanie ryby w sosie teriyaki. W kuchni japońskiej teriyaki nie oznacza jednak sosu, a technikę przyrządzania dań. Polega ona właśnie na pieczeniu marynowanych wcześniej w sosie ryb i mięs. Można także je zgrillować. Sama nazwa teriyaki pochodzi od japońskiego czasownika teru, który oznacza świecić. Wiąże się to z faktem, że po upieczeniu ryby i mięso zamarynowane w sosie teriyaki apetycznie błyszczą. Jest to efekt bardzo dużej zawartości cukru w sosie.
Łosoś w sosie teriyaki smakuje orientalnie, ale jest to smak, który nie powinien być dla nas trudny, a raczej przyjemny. To też ciekawa alternatywa na święta – może spróbujecie przyrządzić w ten sposób łososia na Boże Narodzenie?
Łosoś pieczony teriyaki
Jak podawać łososia teriyaki? Najlepiej smakuje z ryżem i lekką sałatką, tak jak w powyższym przepisie. Ryż jaśminowy czy basmati pasują bardzo dobrze, podobnie jak na przykład zdrowy ryż brązowy. Co ciekawe, łososia w sosie teriyaki można nie tylko upiec w piekarniku, ale także zgrillować – będzie wtedy miała jeszcze inny smak.
Sos teriyaki kupimy dziś w wielu supermarketach i sklepach internetowych. Jeśli lubicie eksperymenty, możecie także przygotować go samodzielnie w domu – wystarczy kilka składników: sos sojowy, ocet ryżowy, miód lub cukier, imbir, czosnek i woda. Wszystko należy wymieszać w odpowiednich proporcjach i gotowe. Co ciekawe, sos teriyaki może być używany zamiennie do samego sojowego – wykorzystajmy go jako sos do maczania sajgonek czy warzyw w tempurze. Warto eksperymentować i dodawać go także do dań kuchni polskiej – wprowadzi ciekawą orientalną nutę.