Reklama

Łosoś z porem w cieście francuskim to eleganckie danie, które jest proste w wykonaniu. Pory można zastąpić grzybami, aby nadać mu jeszcze bardziej świątecznego smaku.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła, wrzucamy kawałeczki dużego pora, pokrojone w cienkie półtalarki, przesmażamy aż zmiękną. Dodajemy posiekaną natkę, oprószamy mąką i zasmażamy. Dokładamy zimne masło, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rybę obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i reszcie masła klarowanego.

  • krok 2

    Rozwijamy ciasto i przecinamy w poprzek na pół. Na jednym płacie, zostawiając 5 cm wolnego od brzegów, kładziemy połowę pora, łososia i resztę pora, przykrywamy drugim płatem ciasta, mocno zlepiamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na ok. 15 min.

Porady:

Zamiast świeżego filetu z łososia można użyć pstrąga łososiowego, bez skóry. Łosoś będzie się pięknie prezentować na półmisku w kształcie ryby. Podczas przygotowania ryb warto zaopatrzyć się w specjalne szczypce, które usprawnią filetowanie.

Notka redakcyjna:

Pory można zastąpić grzybami: na maśle szklimy posiekaną szalotkę, dorzucamy ok. 30 dag pieczarek, najlepiej brązowych, startych na grubych oczkach, dusimy aż odparuje niemal cały płyn. Oprószamy solą, pieprzem i mielonymi suszonymi grzybami (najlepiej łagodnymi kurkami), dusimy jeszcze chwilę. Kiedy masa grzybowa ostygnie, mieszamy ją z kilkoma łyżkami zimnego mascarpone i posiekaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama