
Łosoś z porem w cieście francuskim
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- łosoś: 500 g
- masło klarowane: 2 łyżki stołowe
- masło: 1 łyżka stołowa
- mąka: 1 szczypta
- por: 1 szt.
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sok z cytryny: 3 łyżki stołowe
- ciasto francuskie: 1 szt.
- żółtko: 1 szt.
- sezam: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła, wrzucamy kawałeczki dużego pora, pokrojone w cienkie półtalarki, przesmażamy aż zmiękną. Dodajemy posiekaną natkę, oprószamy mąką i zasmażamy. Dokładamy zimne masło, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rybę obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i reszcie masła klarowanego.
krok 2
Rozwijamy ciasto i przecinamy w poprzek na pół. Na jednym płacie, zostawiając 5 cm wolnego od brzegów, kładziemy połowę pora, łososia i resztę pora, przykrywamy drugim płatem ciasta, mocno zlepiamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na ok. 15 min.

