
Łosoś z sosem cytrynowym i bobem
- cytryna: 0.5 szt.
- kapary: 10 g
- olej rzepakowy: 20 ml
- por: 275 g
- bób: 200 g
- łosoś: 400 g
- szpinak: 250 g
- bazylia: 12 listków
- młode ziemniaki: 170 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal525
- tłuszcz25g
- tłuszcz nasycony4g
- węglowodany28g
- cukry5g
- błonnik16g
- białko40g
Sposób przygotowania
krok 1
Ścieramy skórkę z połowy cytryny (tylko wierzchnią, żółtą warstwę, nie ruszajmy albedo, które jest gorzkie). Wydobywamy z niej sok, najlepiej za pomocą ręcznej wyciskarki, dzięki której uzyskamy maksimum składnika. Mieszamy skórkę i sok z kaparami odsączonymi z zalewy i łyżką oleju, żeby przygotować dressing. Możemy też dodać odrobinę miodu, który zbalansuje cytrusową kompozycję.
krok 2
Myjemy por i rozkrajamy go wzdłuż na pół, żeby sprawdzić, czy w środku nie kryją się ziarenka piasku. Jeśli jest taka potrzeba, ponownie go oczyszczamy, a następnie kroimy w talarki. Gotujemy razem z bobem w osolonej wodzie przez około 6–8 minut, do miękkości. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Wrzucamy do tego samego wrzątku liście szpinaku na 2 minuty, po czym przenosimy je od razu do bardzo zimnej kąpieli. Dzięki temu zachowają żywy zielony kolor. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach.
krok 3
Obieramy bób i wrzucamy kilka łyżek do dressingu cytrynowego. Pozostałe nasiona miksujemy razem z porem za pomocą ręcznego blendera na purée. Jeśli jest za gęste, stopniowo dodajemy wodę z gotowania warzyw lub odrobinę mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też dorzucić ulubione zioła, na przykład tymianek lub posiekaną kolendrę.
krok 4
Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na średnim ogniu. Oprószamy porcje łososia solą i pieprzem. Smażymy je skórą do dołu przez 4 minuty (nie zdejmujemy jej przed obróbką termiczną, chroni ona rybę przed wysuszeniem). Ostrożnie obracamy filety szczypcami i czekamy jeszcze około 2–4 minut lub do momentu, aż będą gotowe – zmieni się ich kolor i struktura (poznamy to po różnicy w dotyku, mięso nie będzie już zwarte i sprężyste). Od razu zdejmujemy je z patelni.
krok 5
Starannie odsączamy szpinak i rozkładamy go na talerzach. Na nim umieszczamy purée, a następnie smażoną rybę. Polewamy całość dressingiem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Łosoś z sosem cytrynowym i bobem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami w mundurkach, ale można go też podać na przykład z ryżem, makaronem orzo, kaszą kuskus lub ziołową bagietką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

