Reklama

Łosoś z sosem cytrynowym i bobem to niezwykle aromatyczne i efektowne danie, które genialnie łączy nowalijki z delikatną rybą. Pozornie wykwintna potrawa jest bardzo prosta i nie zajmuje dużo czasu. Zachwyca cytrusową świeżością i kremowym purée z dodatkiem pora, a poza tym dostarcza zdrową porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdźcie, jak powstaje łosoś w sosie cytrynowym bez śmietany. Przepis przyda wam się na romantyczną kolację.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal525
  • tłuszcz25g
  • tłuszcz nasycony4g
  • węglowodany28g
  • cukry5g
  • błonnik16g
  • białko40g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ścieramy skórkę z połowy cytryny (tylko wierzchnią, żółtą warstwę, nie ruszajmy albedo, które jest gorzkie). Wydobywamy z niej sok, najlepiej za pomocą ręcznej wyciskarki, dzięki której uzyskamy maksimum składnika. Mieszamy skórkę i sok z kaparami odsączonymi z zalewy i łyżką oleju, żeby przygotować dressing. Możemy też dodać odrobinę miodu, który zbalansuje cytrusową kompozycję.

  • krok 2

    Myjemy por i rozkrajamy go wzdłuż na pół, żeby sprawdzić, czy w środku nie kryją się ziarenka piasku. Jeśli jest taka potrzeba, ponownie go oczyszczamy, a następnie kroimy w talarki. Gotujemy razem z bobem w osolonej wodzie przez około 6–8 minut, do miękkości. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Wrzucamy do tego samego wrzątku liście szpinaku na 2 minuty, po czym przenosimy je od razu do bardzo zimnej kąpieli. Dzięki temu zachowają żywy zielony kolor. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach.

  • krok 3

    Obieramy bób i wrzucamy kilka łyżek do dressingu cytrynowego. Pozostałe nasiona miksujemy razem z porem za pomocą ręcznego blendera na purée. Jeśli jest za gęste, stopniowo dodajemy wodę z gotowania warzyw lub odrobinę mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też dorzucić ulubione zioła, na przykład tymianek lub posiekaną kolendrę.

  • krok 4

    Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na średnim ogniu. Oprószamy porcje łososia solą i pieprzem. Smażymy je skórą do dołu przez 4 minuty (nie zdejmujemy jej przed obróbką termiczną, chroni ona rybę przed wysuszeniem). Ostrożnie obracamy filety szczypcami i czekamy jeszcze około 2–4 minut lub do momentu, aż będą gotowe – zmieni się ich kolor i struktura (poznamy to po różnicy w dotyku, mięso nie będzie już zwarte i sprężyste). Od razu zdejmujemy je z patelni.

  • krok 5

    Starannie odsączamy szpinak i rozkładamy go na talerzach. Na nim umieszczamy purée, a następnie smażoną rybę. Polewamy całość dressingiem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Łosoś z sosem cytrynowym i bobem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami w mundurkach, ale można go też podać na przykład z ryżem, makaronem orzo, kaszą kuskus lub ziołową bagietką.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama