
Łosoś w sosie koperkowym
- łosoś: 400 g
- sól: 5 g
- olej rzepakowy: 10 ml
- pieprz czarny: 5 g
- sok z cytryny: 20 ml
- bulion warzywny: 150 ml
- śmietana 30%: 50 ml
- mąka: 15 g
- pieprz biały: 2 g
- masło: 7 g
- koperek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie łososia: jeśli filety są ze skórą, układamy łososia na płasko na desce (skórą do dołu) i ostrym nożem odcinamy ją od mięsa. Płuczemy łososia pod bieżącą wodą. Marynujemy w oleju ze szczyptą soli, pieprzu i łyżką soku z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
krok 2
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą i pieczemy przez 15 min.
krok 3
Sos koperkowy: podgrzewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z mąką. Następnie wlewamy ją do bulionu, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodajemy sól, dwa rodzaje pieprzu, masło i odrobinę soku z cytryny. Siekamy drobno koperek i dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy z kuchenki. Sosem polewamy łososia na 5 min przed końcem pieczenia.
krok 4
Podawanie: łosoś w sosie koperkowym jest już gotowy, więc przekładamy go na talerze, polewając sosem. Można dodatkowo posypać po wierzchu świeżo posiekanym koperkiem.

